Universiteit Leiden

nl en

'Opvang vluchtelingen in de regio kan alleen met steun Europa'

Voor veel Europese landen is opvang van vluchtelingen in de regio het doel. Met een nieuw regeerakkoord in aantocht geeft hoogleraar Jorrit Rijpma uit eigen onderzoek adviezen en tips.

Jorrit Rijpma

Migratie en asiel blijven hete hangijzers, schrijft Rijpma samen met hoogleraar Thea Hilhorst in een opniestuk in Het Parool. 'Toch lijken politici eensgezind in hun voorkeur voor opvang in de regio. Gastlanden ondersteunen bij het verlenen van humane en respectvolle opvang is nou eenmaal goedkoper en ligt minder gevoelig dan het bieden van asiel in Europa. Dat komt partijen op de rechterflank goed uit, maar biedt ook partijen op links een uitweg, omdat er alsnog hulp wordt geboden, zij het dan elders. Bovendien weerhoudt het vluchtelingen ervan op gammele bootjes richting Europa te stappen.'

Rijpma en Hilhorst zijn beiden verbonden aan het Leiden-Delft-Erasmus centrum voor Governance of Migration and ­Diversity.

Lees het hele opiniestuk in Het Parool.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.