Universiteit Leiden

nl en

Invloed Chinese overheid op Chinese Nederlanders beperkt

De mate van invloed en beïnvloeding door de Chinese overheid onder Chinese Nederlanders is tot op heden beperkt. Dat concludeert het LeidenAsiaCentre in een rapport dat op 30 maart is gepubliceerd.

Tegelijkertijd constateert het rapport dat de basis voor beïnvloeding van Chinese Nederlanders wel gelegd is en de potentie voor inmenging daarmee aanwezig is. Het rapport bepleit een grotere mate van waakzaamheid en het nemen van proactieve maatregelen om toekomstige beïnvloeding van de Chinees-Nederlandse gemeenschap te voorkomen.

Dit rapport van het LeidenAsiaCentre is gefinancierd met onderzoeksgeld van het China Kennisnetwerk van de Rijksoverheid. In het onderzoek heeft hoogleraar Frank Pieke zich geconcentreerd op de vraag in hoeverre eventuele invloed vanuit de Volksrepubliek China een bedreiging vormt voor de grondrechtelijke vrijheden van in Nederland wonende Chinezen en Chinese Nederlanders.

Lees het volledige rapport

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.