Universiteit Leiden

nl en

Femke van de Griendt: ‘Nederlands is zoveel meer dan alleen d’s en t’s spellen’

Femke is een derdejaarsstudent Nederlandse taal en cultuur. Ze deed een bestuursjaar, liep stage in coronatijd en heeft vooral een passie voor haar moedertaal.

‘Wat is er mooier dan je eigen taal studeren? Iedereen heeft Nederlands als vak gehad op de middelbare school, maar stopt op het stomste moment. Ik geloof dat als iedereen een jaar lang Nederlands zou studeren, mensen totaal anders naar het Nederlands zouden kijken. Het is een enorm brede en relevante studie. Verhalen en literatuur zijn belangrijk: boeken en media zijn onmisbare componenten van de samenleving.’

‘Bovendien is het gaaf dat je dingen uit je colleges terugziet in het dagelijkse leven. Zo leerden we dat de eerste zin van het journaal nooit een zin is (“Kabinet ontsteld”, “Honderd doden door natuurramp”). Door de studie heb je een soort radartje op je hoofd waarmee je dingen herkent, dat is echt cool.’

Taalcreativiteit

‘Ik ben vooral geïnteresseerd in het Nederlands dat jij en ik spreken, en wat voor creatieve dingen daar uitkomen. Het gaat niet alleen om goede d’s en t’s spellen, taalcreativiteit is ook belangrijk. Ik houd lijstjes bij met alles wat ik om me heen hoor en herhaal woorden die mooi klinken. Bijvoorbeeld druppen en druppelen: druppen is eenmalig en druppelen is langdurig. Of hoe mensen creatieve woorden kunnen creëren; mijn zusje had het laatst over een sneutoeter als variant op droeftoeter. Het mooie aan taal is dat je er allerlei vragen over kunt stellen. “Als onnozel een woord is, kun je dan ook nozel zeggen?” Zo gaat het de hele dag in mijn hoofd.’

Een bestuursjaar en een stage in coronatijd

‘Nederlands is een kleine studie en daardoor is het makkelijk om vrienden te maken. Ik ken mijn eigen jaar goed en in het tweede jaar was ik bestuurslid van de studievereniging NNP. Helaas konden veel activiteiten in het tweede semester niet doorgaan, maar ik heb eigenlijk alleen mooie herinneringen aan mijn bestuursjaar. Het is leuk en gezellig, en een goede ervaring om te leren samenwerken. In het begin kenden we elkaar niet zo goed, maar nu spreken we elkaar nog heel vaak – online natuurlijk.’

‘De afgelopen maanden heb ik stage gelopen bij leesbevorderingsorganisatie Passionate Bulkboek. Ik werkte als projectassistent mee aan de programmering en organisatie van een symposium over leesbevordering en literatuuronderwijs. Normaal komen er 700 leraren Nederlands en andere vakexperts (uitgevers, bibliothecarissen etc.) naar Rotterdam voor dit evenement, deze keer waren ze er allemaal digitaal bij. Gelukkig waren er inspirerende sprekers met een passie voor hun vak. Het was heel leuk om iets anders te doen naast mijn studie. Enthousiasme werkt zo aanstekelijk!’

Onderwijs of toch iets anders?

‘Ik weet nog niet precies wat ik na mijn studie wil doen, maar ik heb veel wolkjes met ideeën. Zo lijkt het me soms vooral heel mooi om voor de klas te staan, want daar kun je het verschil maken. Op andere momenten neig ik meer naar de structurele kant, zoals onderwijsbeleid. Ik moet het eigenlijk allemaal nog ontdekken, maar ik ben toch nog lang bezig voor ik met pensioen ga. Als ik het niet leuk vind, doe ik misschien na een paar jaar wel wat anders!’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.