Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren in NRC over sociale media en de bestorming van het Capitool

Jelle van Buuren, universitair docent bij ISGA, bespreekt de rol die sociale media speelden bij de bestorming van het Capitool afgelopen woensdag.

Sinds de winst van Joe Biden in november wemelt het op sociale media al van de republikeinse fantasieën over het ‘heroveren’ van de macht. Ook mensen met grote online impact delen de berichten, waardoor experts al langer waarschuwen dat deze taal tot echt geweld kan leiden. Jelle van Buuren vertelt dat het consequent te horen krijgen via sociale media dat de verkiezingen gestolen zijn, op een gegeven moment verandert in jouw perceptie van de werkelijkheid. Van Buuren: ‘Dan krijg je daadwerkelijk het gevoel dat de toekomst van het land, de ziel van Amerika, op het spel staat.’

‘Too much, too late’

Facebook verwijderde woensdag berichten waarin de bestorming werd toegejuicht, zowel als beelden van binnenin het Capitool. Daarnaast blokkeerden Facebook, Instagram en Twitter de accounts van Trump voor minstens 24 uur. Volgens van Buuren zijn deze maatregelen too much, too late: ‘Deze platforms hebben jarenlang alles toegestaan, en blijken nog steeds vaak een belangrijke factor bij het radicaliseren van mensen. Nu wordt er ineens heel ferm ingegrepen. Dan kan gedacht worden dat het vooral voor de bühne is.’

Private bedrijven bepalen momenteel de grenzen van de vrijheid van meningsuiting, dit is iets wat je normaal liever aan de rechterlijke macht zou overlaten. Van Buuren vindt de maatregelen van de platforms te ver gaan: ‘Er is ook iets te zeggen voor het argument dat mensen moeten weten hoe de president van Amerika zijn kiezers toespreekt’

Lees hier het hele artikel van NRC

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.