Universiteit Leiden

nl en
© ACM

Holger Hoos benoemd tot ACM Fellow

Op 13 januari 2020 heeft de Association for Computing Machinery (ACM) 95 leden benoemd tot ACM Fellows, die zich in vele computerdisciplines hebben onderscheiden. Onder de nieuwe ACM Fellows bevindt zich professor Holger Hoos van het Leiden Institute of Advanced Computer Science, die specifiek is geselecteerd voor zijn bijdragen aan geautomatiseerde algoritmeselectie en -configuratie voor optimalisatie en machine learning: technieken die een veranderende impact hebben gehad in de kunstmatige intelligentie en daarbuiten. Hij is pas de derde ontvanger in Nederland in de geschiedenis van deze prestigieuze prijs, na Andy Tanenbaum aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Martin Kersten aan het CWI, die beiden nu met pensioen zijn.

Fundamentele bijdragen

Het ACM Fellows programma werd in 1993 opgericht om de top 1% van de ACM leden te erkennen voor brede en fundamentele bijdragen op gebieden als onder andere kunstmatige intelligentie, cloud computing, computer graphics, computationele biologie, data science, mens-computer interactie, software engineering, theoretische computerwetenschap en virtual reality. De prijs wordt algemeen beschouwd als een van de hoogste onderscheidingen die wereldwijd aan computerwetenschappers worden toegekend. De wetenschappers worden gekozen door hun collega's en zijn afkomstig van toonaangevende universiteiten, bedrijven en onderzoekslaboratoria over de hele wereld. Hun inspiratie, inzichten en toewijding brengen onmetelijke voordelen met zich mee die het leven verbeteren en de wereldeconomie stimuleren.  

Prof. dr. Holger Hoos

Droom wordt werkelijkheid

Natuurlijk was Hoos dolblij met de prijs: ‘Dit is een droom die uitkomt. Als iemand mij 25 jaar geleden, toen ik op het punt stond om te beginnen met mijn promotieonderzoek, zou hebben verteld dat ik op een dag ACM Fellow zou worden, zou ik hebben gezegd "ja, in mijn dromen". Natuurlijk erkent dit soort onderscheidingen echt veel meer dan alleen de onderzoeker op zich. In mijn geval voel ik me zeer bevoorrecht en zeer dankbaar voor al mijn mentoren, studenten, goede collega's en academische vrienden met wie ik het genoegen had om gedurende mijn carrière te werken - hun aandeel in deze erkenning kan niet genoeg benadrukt worden. Ik heb ook het geluk gehad dat ik de afgelopen 25 jaar binnen twee uitstekende academische omgevingen heb kunnen werken - eerst aan de Universiteit van British Columbia (Canada), en daarna hier aan de Universiteit van Leiden. De ondersteuning die ik op beide plaatsen heb ervaren, heeft mijn werk op kritische wijze mogelijk gemaakt.  

Nominaties uit de hele wereld

‘Dit jaar was onze taak bij de selectie van de 2020 Fellows iets uitdagender, omdat we een recordaantal nominaties uit de hele wereld hadden,’ legt ACM-voorzitter Gabriele Kotsis uit. ‘De 2020 ACM Fellows hebben in vele computerdisciplines blijk gegeven van uitmuntendheid. Deze mannen en vrouwen hebben een cruciale bijdrage geleverd aan technologieën die hele bedrijfstakken en ons persoonlijke leven veranderen. We verwachten dat deze nieuwe ACM Fellows in hun respectievelijke vakgebieden een voortrekkersrol zullen blijven spelen.’   

De toekomst vormgeven

Terwijl veel computerwetenschappers een ACM Fellowship zien als een prestatie die hun carrière bekroond, heeft Hoos het gevoel nog lang niet klaar te zijn. ‘Naar alle waarschijnlijkheid is het de grootste prijs die ik ooit zal krijgen, maar het winnen van dit soort erkenning is nooit mijn belangrijkste motivatie geweest. Ik heb het gevoel dat ik nog ideeën en energie voor minstens 15 zeer productieve jaren heb, en ik hoop dat sommige van deze ideeën uiteindelijk zullen helpen om van de wereld een betere plek te maken.’ Op de vraag of computerwetenschappers zoals hij goed gepositioneerd zijn voor dit soort impact, voegt hij toe: ‘Absoluut. Computerwetenschappen, en met name het gebied van de kunstmatige intelligentie waarin ik werk, kunnen een grote rol spelen in het helpen vormgeven van onze toekomst en het oplossen van een aantal van de problemen waarmee we te maken hebben, waaronder klimaatverandering en gezondheidscrises, zoals de COVID-19 pandemie. We staan in feite aan het begin van een fundamentele verandering in de manier waarop we alle wetenschap, techniek en vele andere uitdagingen benaderen. Er is nog nooit een beter moment geweest voor computerwetenschappers om grote bijdragen te leveren aan het algemeen belang.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.