Universiteit Leiden

nl en

Vier ERC Consolidator Grants voor Leidse wetenschappers

Van nepnieuws via Whatsapp tot minihartjes uit de 3D-printer: vier Leidse wetenschappers krijgen een Consolidator Grant van de European Research Council. Deze beurzen, met een waarde tot 2 miljoen euro, stellen ervaren onderzoekers in staat hun onderzoeksgroep en -lijn voort te zetten en uit te breiden.

De Consolidator Grant is bedoeld voor veelbelovende wetenschappers met tussen de zeven en twaalf jaar ervaring na hun promotie. Zij kunnen de beurs van maximaal twee miljoen euro gebruiken om in een periode van vijf jaar hun team van mede-onderzoekers en ondersteunend personeel te financieren. 

De vier Leidse Consolidator Grants gaan naar:

Milena Bellin – Leids Universitair Medisch Centrum

Met haar ERC Consolidator Grant gaat Milena Bellin hart- en vaatziekten onderzoeken met behulp van mini-hartjes uit de 3D-printer. Deze hartjes worden gemaakt van menselijke pluripotente stamcellen: cellen die nog uit kunnen groeien tot verschillende soorten cellen. Bellin is er al in geslaagd om deze minihartjes te maken, maar wil het model nog completer maken door onder andere zenuwcellen en immuuncellen toe te voegen. Het model kan vervolgens meer inzicht geven in het ontstaan van bepaalde hartaandoeningen, en kan gebruikt worden om nieuwe behandelmethoden op te testen.

Lees meer: Twee miljoen euro naar verbetering 3D-minihartmodel

Simon Chauchard – Faculteit Sociale Wetenschappen

Simon Chauchard gaat in zijn ERC-onderzoeksproject kijken naar de oorzaken en consequenties van misinformatie op sociale media, waarbij hij zich focust op versleutelde chatapps (zoals Whatsapp). Hij onderzoekt dit in India en Brazilië. De opkomst van dit soort chatapps bieden gebruikers de mogelijkheid om snel, goedkoop en afgeschermd te communiceren, binnen hun eigen groep of met andere groepen. Wat betekent die ontwikkeling voor de verspreiding van desinformatie, en sterker nog, voor de democratie in deze landen?

Lees meer: Polarisatie via de chat? Politieke desinformatie op discussieplatforms in India en Brazilië

Elena Maria Rossi – Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Volgens Elena Maria Rossi zijn de centra in sterrenstelsels de meest fascinerende plekken in het universum. Er zitten superzware zwarte gaten, enorme energieniveaus en de meest dichte sterrensystemen. Daardoor kun je bijna niet observeren wat er binnenin gaande is. Rossi heeft een creatieve en goede methode ontwikkeld om dit te omzeilen: zij kijkt naar wat er uit de centra komt, bijvoorbeeld hypervelocity stars die in de omliggende legere halo worden geschoten, en leidt daaruit af wat er binnenin gebeurt.

Lees meer: Sterren vangen om donkere geheimen te onthullen

Martina Vijver – Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Hoogleraar Ecotoxicologie Martina Vijver doet onderzoek naar het gedrag en de mogelijke toxiciteit van nieuwe nanomaterialen in biologische levensgemeenschappen. Nieuwe nanomaterialen worden veelvuldig ingezet om producten te verbeteren. Er is minder van nodig om verbeterde eigenschappen te krijgen, aangezien ze veelal effectiever zijn van andere materialen: nanomateriaal maakt producten sterker en lichter en ze geleiden beter. Maar zijn ze ook veilig? Vijver gaat dat uitgebreid onderzoeken. Daarbij kijkt ze niet alleen naar het effect op een individuele cel of weefsel in het lab, maar ook naar die op hele ecosystemen. Dit doet zij onder andere in het ‘Levend Lab’.

Lees meer: De toxiciteit van nanometriaal in een ecosysteem vaststellen

Bekijk de volledige lijst met toekenningen op de website van ERC: Consolidator Grants 2020.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.