Universiteit Leiden

nl en

'Haalbaarheid partijplannen qua financiën bijna niet beïnvloed door de coronacrisis'

Minimumloon omhoog, AOW-leeftijd omlaag, 1 miljoen woningen erbij. Politieke partijen presenteren hun verkiezingsprogramma's, maar we leven al in een duur coronatijdperk: de miljarden aan steun vliegen over tafel. Wat zijn deze partijplannen waard in deze tijd?

Wimar Bolhuis

Ook in deze tijd zijn verkiezingsprogramma's van waarde, zegt docent Wimar Bolhuis tegen de NOS. De plannen gaan namelijk over relatief kleine afwijkingen van het basispad. Het overgrote deel van de overheidsfinanciën staat namelijk min of meer vast: de inkomstenbelasting, de uitgaven aan allerhande uitkeringen en salarissen.

Dus dat de afgelopen maanden tientallen miljarden extra zijn uitgegeven, betekent niet dat plannen onmogelijk zouden kunnen, zegt Bolhuis. 'De ideeën in die partijprogramma's gaan in totaal over enkele miljarden. Terwijl de hele begroting ruim 300 miljard behelst.'

De haalbaarheid en gevolgen van alle plannen worden dus qua financiën bijna niet beïnvloed door de coronacrisis. 'Al die relatief kleine dingen kunnen nog gewoon, en de gevolgen zijn ook relatief goed in te schatten.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.