Universiteit Leiden

nl en

Wisselaccount geeft inzicht in werkweek docenten Universiteit Leiden

Met een nieuw wisselaccount op Twitter (@LeidenTeaching) geven Leidse docenten een inkijkje in hun werkweek en onderwijsmethoden. Dat is handig in een tijd waarin je niet ‘eventjes’ bij je collega-docenten binnenloopt. Historicus Kim Beerden trapte het account af.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om te gaan twitteren bij toerbeurt?

Beerden: ‘Gewoonlijk organiseert de Leiden Teachers' Academy (LTA) in november de Maand van het Open Onderwijs waarbij docenten hun collegezalen openzetten voor collega's uit andere faculteiten. Na afloop hebben de bezoekende docenten een nabespreking van het college met de betreffende docent, zodat iedereen van elkaar kan leren. Door corona is het nu niet de goede tijd zoiets te organiseren maar we willen wel heel graag het idee van de 'open keuken' op een digitale manier voortzetten - daarom dit Twitter-account waarbij docenten bij toerbeurt over hun ervaringen vertellen. We beginnen met de huidige LTA-leden maar willen ook zeker alle andere collega's uitnodigen een week te komen tweeten op dit account.’

Welke onderwerpen zullen aan bod komen?

‘Docenten delen hoe het gaat met hun onderwijs in deze uitzonderlijke tijd, maar geven ook meer achtergrondinformatie over hun keuzes en visie op wat ze aan het doen zijn. Ze delen hoe hun dagelijks leven eruit ziet en waar ze mee bezig zijn. Alles kan aan bod komen! Iedereen die interesse heeft in waar collega's mee bezig zijn kan de account volgen op @LeidenTeaching. Je kunt er ook op kijken zonder dat je zelf op Twitter zit. Dus komt dat zien.’

Jij hebt de eerste week er nu bijna op zitten. Hoe vond je het om te doen?

‘Ik vind het ontzettend leuk om dit te doen: ik ben zelf in het dagelijks leven niet actief op Twitter (al heb ik wel een account) en op deze manier kan ik toch op een laagdrempelige manier laten zien waar ik mee bezig ben. Ik heb getweet over de visitatie van de Research Master History en allerlei andere zaken die er deze week gebeurden.’

Wie neemt maandag het stokje van je over?

‘Mijn medevoorzitter van de LTA, collega Suzanne Mol - zij is Universitair Docent bij de programmagroep Leer- en Gedragsproblemen in het Onderwijs (FSW). Ik zie al uit naar haar tweets! Zo zie ik ook eens hoe onderwijs in een andere faculteit eraan toe gaat.’

Kim Beerden: winnaar Onderwijsprijs 2016

In 2016 won Kim Beerden de LUS Onderwijsprijs, de jaarlijkse onderwijsprijs van de Universiteit Leiden. De jury prees Beerden als ‘een inhoudelijk sterke docent, die altijd grote inzet toont voor het verbeteren van haar onderwijs en het prikkelen van haar studenten’. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.