Universiteit Leiden

nl en

De tweede golf: Onderzoek doen ten tijde van corona

Dinsdag 13 oktober zaten 7,4 miljoen mensen voor de televisie voor een nieuwe persconferentie. De conclusie: een gedeeltelijke lockdown om de tweede golf van het coronavirus in te dammen. Hoe gaan onderzoekers aan de Universiteit Leiden hiermee om? Hoe kan onderzoek door blijven lopen en veiligheid van deelnemers gegarandeerd worden?

Vanuit de sectie Klinische Psychologie wordt er een verscheidenheid aan onderzoek uitgevoerd dat niet online plaats kan vinden. Een voorbeeld hiervan is het RE-PAIR onderzoek onder leiding van prof. dr. Bernet Elzinga. Dit onderzoek heeft als doel meer te weten te komen over hoe ouders en jongeren met elkaar omgaan en elkaar beïnvloeden, waarbij specifiek wordt gekeken naar deze relatie tussen ouders en jongeren met depressieve klachten. Naast de wetenschappelijke inzichten draagt de onderzoeksdag ook bij aan inzichten van de van ouders en kinderen zelf over hun eigen gedrag en interacties, en krijgen gezinnen na afloop een terugkoppeling mee.

Corona-proof onderzoek

Hoe gaat het met dergelijk onderzoek ten tijde van Corona? Tijdens de eerste golf van het coronavirus heeft het onderzoek een paar maanden stilgelegen, maar sinds augustus kunnen de onderzoekers gelukkig weer gezinnen ontvangen. Wilma Wentholt, promovenda bij het RE-PAIR onderzoek, vertelt: ‘Eigenlijk kunnen we heel veel dingen op dezelfde manier aanpakken als vóór de maatregelen omtrent het coronavirus. De gezinnen komen langs om alle taken uit te voeren en gesprekken te voeren. Omdat zij uit hetzelfde huishouden komen hoeven ze tijdens de gezamenlijke taken onderling ook geen afstand te houden.’

Wentholt geeft daarnaast aan dat zij en haar collega’s wel extra maatregelen treffen voor maximale veiligheid van gezinnen en onderzoekers: ‘Uiteraard is het belangrijk dat wij onderling en ten opzichte van het gezin voldoende afstand bewaren. Daarnaast checken we bij binnenkomst of deelnemers klachten hebben die kunnen wijzen op corona, dragen we als onderzoekers handschoenen, zijn we aan het eind van de dag meer aan het poetsen, en zorgen we dat we nooit twee dagen na elkaar een onderzoeksdag plannen, zodat alle materialen 24 uur onaangeraakt blijven. Met de aanscherpingen van afgelopen dinsdag zal hier nog bijkomen dat wij als onderzoekers een mondkapje dragen.’ Wentholt benadrukt dat zij en haar collega’s vooral heel blij zijn dat ze weer gezinnen mogen ontvangen en dat gezinnen tijdens de dag geen last hebben van de maatregelen. 

Meedoen aan RE-PAIR onderzoek

Voor jongeren met depressieve klachten kan deze periode van onzekerheden extra belastend zijn, ook vanwege lange wachtlijsten en online behandelingen binnen de GGZ. Voor deze studie zijn jongeren met depressieve klachten en hun ouder(s) van harte uitgenodigd voor deelname. Bent u, of kent u, ouder(s) van jongere met depressieve klachten (11 t/m 17 jaar) en met interesse in dit onderzoek, dan kunt u meer informatie vinden over de achtergrond en voorwaarden op onze website: www.re-pair.org

Veel gezinnen vinden de deelname aan het onderzoek een waardevolle ervaring, reactie van een ouder “Het was een interessante en afwisselende dag. Het was bijzonder om op deze manier een dag met mijn kind te spenderen”. Daarnaast staat er een financiële vergoeding tegenover. Tevens werken de onderzoekers samen met verschillende GGZ instellingen in de omgeving van Leiden en kunnen adviseren over eventuele vervolgstappen voor behandeling.

Voor vragen zijn de Leidse onderzoekers bereikbaar via RE-PAIR@leidenuniv.nl en 06-33565631 (ook via WhatsApp).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.