Universiteit Leiden

nl en

Noah is finalist VN-jongerenvertegenwoordiger: ‘Ik strijd voor onze zaak’

De Leidse student Noah Madretsma heeft de finale gehaald van de verkiezing voor VN-jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid. Wie is hij en waarom wil hij VN-jongerenvertegenwoordiger worden? Tijd om eens kennis te maken.

Noah Madretsma

Wie ben je?

‘Ik ben Noah Madretsma, ik ben 19 jaar oud. Ik studeer Rechtsgeleerdheid en ik zit in mijn eerste jaar.’

Waarom is het belangrijk dat er een VN-jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid actief is?

‘Mensenrechten hebben directe invloed op ons leven. Ik denk dat we ons als Nederlanders soms niet realiseren dat de kansen en vrijheden die ons geboden worden niet vanzelfsprekend zijn. De rechten die we nu hebben zijn het resultaat van duizenden mensen die zich hebben ingezet voor de medemens. Denk aan Aletta Jacobs, Anton de Kom en onze ‘eigen’ Leidse rechtenprofessor Rudolph Cleveringa. Het is belangrijk dat we deze voorrechten behouden en uitbreiden waar nodig. We zijn allemaal trots op onze democratie, maar is deze democratie wel zo democratisch als jongeren niet echt mogen meebeslissen? Er zijn meer dan 2,5 miljoen jongeren in Nederland en toch zit er maar één jongere in de Tweede Kamer. Ik vind dat alle jonge mensen in Nederland een stem verdienen. Daar wil ik aan bijdragen en de Verenigde Naties lijkt me een goede plek om te beginnen!’

Tussen 16 en 23 oktober 2020 kunnen alle Nederlandse jongeren (t/m 29 jaar) hun stem uitbrengen. 

Stem hier op Noah! 

Stel, je wordt gekozen. Wat ga je dan doen?

‘Als jongerenvertegenwoordiger ga ik heel het land door om de meningen van jongeren te verzamelen. Wat vinden jullie belangrijk en welke problemen moeten echt aangepakt worden? Het gaat dan over mensenrechten in de breedste zin. Wat kunnen wij als Nederlandse jongeren doen om de Oeigoeren te helpen? Maar ook: is het wel eerlijk dat we duizenden euro’s in de schuld komen te staan door het volgen van onderwijs? Ik ga in gesprek met beleidsmakers op het hoogste niveau. Mijn voorgangers hebben om de tafel gezetten met ministers en zelfs de premier maakte tijd vrij om te overleggen met jongerenvertegenwoordigers. Naast invloed in ons eigen land is het natuurlijk ook belangrijk dat we internationaal worden gehoord. Elk jaar spreekt een jongerenvertegenwoordiger bij de VN in New York. In deze speech worden de meningen van Nederlandse jongeren overgebracht op wereldleiders.’

En tot slot: waarom moeten álle Leidse studenten op jou stemmen?

‘Ik heb bewezen dat ik m’n mannetje kan staan in een discussie en dat ik een boodschap helder en krachtig kan overbrengen. In 2019 was ik captain van het beste scholierendebatteam van Nederland en in 2020 stond ik in de nationale speechfinale van Op Weg Naar het Lagerhuis. Daarnaast ben ik altijd bereid te luisteren en zal ik mijn uiterste best doen jouw mening te laten tellen. Kortom: ik strijd voor onze zaak, zoals het een échte Leidse jurist betaamt!’

Bekijk hier de standpunten van Noah:

Tijdens de Nacht van de VN op 23 oktober wordt bekendgemaakt of Noah genoeg stemmen heeft gehaald om zich een jaar lang VN-jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid te mogen noemen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.