Universiteit Leiden

nl en

Meisjes en achtergestelde gemeenschappen betrekken bij ruimtevaart

Het SpaceEU-project, dat de Universiteit Leiden coördineert, komt met een online toolkit vol ruimtevaartactiviteiten die mensen betrekken bij de wonderen van de ruimte. De toolkit is gericht op meisjes en achtergestelde gemeenschappen en kan worden gebruikt door scholen, musea, NGO's en universiteiten.

SpaceEU is een door de EU gefinancierd project dat zich door middel van onderwijs en publieke activiteiten inzet voor een jonge, creatieve en inclusieve Europese ruimtevaartgemeenschap. De toolkit Engage with Space bestaat uit twee elementen: een aantal educatie- en outreachactiviteiten en de tentoonstelling Step into Space, met handige doe-het-zelf instructies. Er is ook een online tentoonstelling beschikbaar.  

Outreach en educatie

Met een speciale focus op meisjes en achtergestelde gemeenschappen heeft de toolkit als doel om burgers te betrekken bij ruimtevaartwetenschappen door middel van de volgende educatie- en outreachactiviteiten: 

  • Space in the Classroom, met richtlijnen voor professionals uit de ruimtevaartsector om scholen te bezoeken
  • space4youth,  een mini-conferentie waar jongeren hun kennis, projecten en opvattingen over ruimtevaart kunnen presenteren

De activiteiten van spaceEU bevorderen ook de dialoog tussen stakeholders uit de ruimtevaart en jongeren, ouders en de maatschappij door middel van drie participatieve initiatieven: 

  • Citizen Space Debate, dat burgers en stakeholders uit de ruimtevaart samenbrengt voor een open discussie over controversiële onderwerpen.
  • Space Unconference, waarbij deelnemers het programma van een ruimtevaartconferentie co-creëren
  • Space Café, een kort en informeel gesprek over actuele onderwerpen op het gebied van onderzoek, innovatie en beleid in de ruimtevaart

Hoe de ruimtevaart ons vormt

Step into Space is een spannende tentoonstelling die ruimtevaartwetenschappen en kunst samenbrengt, oorspronkelijk ontwikkeld door Ars Electronica voor hun Ars Electronica Festival 2019 en daarnaast tentoongesteld in de Oude Sterrenwacht. Nog spannender is dat organisaties een eigen versie van deze tentoonstelling kunnen bouwen! 

De tentoonstelling onderzoekt hoe ruimteverkenning een intrinsiek onderdeel van ons leven is, bijdraagt aan nieuwe technologieën die we hier op aarde gebruiken, ons na helpt te denken over hoe we onze planeet kunnen beschermen en ons inspireert om buiten de kaders te denken en samen te werken.

Doe-het-zelf tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit drie flexibele modules. Er zijn grafische sjablonen, een gedetailleerd tentoonstellingshandboek over het bouwen van de tentoonstelling en architectuurrichtlijnen waarmee je de tentoonstelling kunt aanpassen aan uw wensen. Zo is het mogelijk om teksten te vertalen naar de lokale taal. SpaceEU moedigt het aan om lokale kunstenaars uit te nodigen om een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling.

Tentoonstelling vanuit huis

Daarnaast zijn er twee extra varianten van de tentoonstelling die ook geschikt zijn voor educatieve doeleinden. De eerste is de Print@Home tentoonstelling. Met deze versie van de tentoonstelling kun je in je eigen huis op zoektocht door het heelal. Door het volgen van eenvoudige instructies en met makkelijk te vinden materialen ontwerp je je eigen expostie en kun je tegelijkertijd de fascinatie van de ruimte verkennen. In de onderstaande video vindt u meer informatie over de Print@Home tentoonstelling:

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

De tweede versie is de Online Tentoonstelling. U kunt de tentoonstelling beleven met een reeks ruimtemissies die u door een online avontuur leiden. Deze versie is perfect voor leerkrachten om te laten zien hoe ruimteverkenning een intrinsiek onderdeel van ons leven is.

Open-source

De Engage with Space Toolkit is ontworpen als een open-source model, waarbij alle inhoud en ontwerpen beschikbaar zijn onder een Creative Commons licentie (Attribution International 4.0). Onder deze licentie kunt u het materiaal in elk medium of formaat gebruiken, zelfs commercieel, mits onder de juiste vermelding. 

SpaceEU

SpaceEU implementeert een spannend ruimtevaart- en educatieprogramma om de interesse van jongeren in bèta, techniek en kunst te wekken en hen aan te moedigen om een carrière in de ruimtevaart na te jagen. Het project wordt gecoördineerd door de Sterrewacht Leiden en bestaat uit twaalf partnerorganisaties, waaronder Ars Electronica.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.