Universiteit Leiden

nl en

Journalisten, online media professionals en onderzoekers komen samen voor de tweede editie van MISDOOM

Met meer dan 200 deelnemers was de eerste dag van het Multidisciplinary International Symposium on Disinformation in Open Online Media (MISDOOM) een groot succes. Met onderzoekers en professionals uit de communicatiewetenschap, mediastudies, computerwetenschappen, datawetenschappen en journalisten en online mediaprofessionals creëerden zij een multidisciplinaire omgeving om actuele onderwerpen, technische vooruitgang en maatschappelijke uitdagingen op het gebied van online media te bespreken. De conferentie vindt plaats op 26 en 27 oktober.

Relevanter dan ooit

‘Het MISDOOM-symposium biedt een platform voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het complexe probleem van online misinformatie en de maatschappelijke uitdagingen die daarmee gepaard gaan', zegt Frank Takes, die de conferentie organiseert. ‘De huidige corona-pandemie voedde het debat over misinformatie over vaccinatie, maar in feite bestond het concept van online desinformatie al lang daarvoor in de vorm van online gemeenschappen rond het bestaan van buitenaardse wezens, het geloof dat de maanlanding nep was of dat onze aarde plat is. Het MISDOOM-symposium brengt academici en praktijkmensen uit verschillende disciplines samen die bestuderen hoe we online desinformatie in de breedste zin van het woord kunnen definiëren, opsporen, begrijpen en bestrijden.’

Volgens Edda Humprecht, een van de keynote sprekers van het symposium, heeft de huidige gezondheidscrisis het belang van internationaal vergelijkend online mediaonderzoek naar misinformatie en desinformatie onderstreept. Het is daarom relevanter dan ooit om samen een multidisciplinaire en internationale gemeenschap op te bouwen voor het gezamenlijk opsporen en bestrijden van desinformatie in de samenleving. 

Unieke online opzet

De tweedaagse conferentie wordt als gevolg van de Covid-19 maatregelen alleen online georganiseerd door het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). De conferentie heeft een unieke opzet om het netwerkelement van conferenties op locatie te implementeren, wat moeilijker online te realiseren is. ‘Normaal gesproken presenteer je je paper op een conferentie en kun je daarna praten en discussiëren', zegt Suzan Verberne, een van de organisatoren. ‘Omdat alles nu online wordt gepresenteerd, worden de discussies niet op dezelfde manier gestart als bij een congres op locatie. We hebben daarom een extra sessie toegevoegd waarin we onderzoekers van vergelijkbare onderwerpen bij elkaar brengen, om de discussie te stimuleren.’

Meer informatie over het symposium is te vinden op de website. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.