Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren bij De Groene Live over de waanzin van corona-complotten

Zijn corona-complotten waanzin? Jelle van Buuren, universitair docent bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, discussieert in de online talkshow De Groene Live #25 vanuit Pakhuis de Zwijger over dit thema.

Chaos vergroten

Volgens Van Buuren moeten we onderscheid maken tussen mensen die kritische vragen stellen en zich aangetrokken voelen tot complotdenken en mensen die doelbewust complotten aanjagen. 'Daarin zien we wel wat verontruste ontwikkelingen', geeft hij aan. 'Het gaat dan om politieke stromingen, vooral extremistische stromingen waar het idee leeft van het accelerationalisme. Dat wil zeggen alles wat ze kunnen doen om de chaos, instabiliteit en spanningen te vergroten is goed. Het maakt niet uit waar het over gaat. Dan is de situatie waar we nu in zitten een perfecte gelegenheid om dat te doen. Soms zijn hier ook buitenlandse actoren bij betrokken.' 

Influencers met autoriteit

Het interessante van dit onderzoek van de Groene Amsterdammer en de Utrecht Data School is volgens Van Buuren de rol van de zogenoemde certificerende actoren. 'Dit onderzoek laat zien dat er nieuwe vormen van autoriteit ontstaan. Had je status of gezag, dan had je autoriteit. Nu zie je dat verandert en dat mensen met een miljoenenbereik zoals influencers ook autoriteit hebben. Deze snelle ontwikkelingen in de samenleving hebben dus zeker invloed hoe complottheorieën zich kunnen verspreiden.' 

De hele talkshow is terug te zien en te luisteren op de video hieronder.
 

De Groene Live #25: Zijn corona-complotten waanzin?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.