Universiteit Leiden

nl en

Alumna Fleur van Elk over studeren en werken

Alumna Fleur van Elk slaagde cum laude voor de research masteropleiding Cognitive Neuroscience en begon haar PhD traject aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voor Humans of Psychology vertelt Fleur over studeren, werken en wat ze wil meegeven aan psychologiestudenten.

Waarom Cognitive Neuroscience?

Tijdens de bacheloropleiding Psychologie in Leiden ontwikkelde ik een fascinatie voor de werking van het brein en dan met name de connectie tussen wat er in je brein gebeurt en hoe zich dat vertaalt in je gedrag. Wat de hersenen allemaal kunnen en de gevolgen van hersenschade, dat zijn onderwerpen die mij eindeloos boeien. Hoewel ik eerst dacht dat ik klinisch psycholoog wilde worden, kwam ik er tijdens de studie al snel achter dat dit toch niet helemaal bij mij past. Daarentegen werd mijn aandacht steeds meer getrokken door onderzoek, door hoe we eigenlijk aan al die kennis komen en hoe leuk het is om te mogen bedenken hoe je bepaalde inzichten zou onderzoeken. Vooral onderzoek naar hersenactiviteit met alle beschikbare technologische snufjes (fMRI, EEG, PET etc.) vond ik bijzonder en daar wilde ik meer ervaring in opdoen.

Bij mijn keuze voor een masterspecialisatie werd het ook al snel duidelijk dat die gericht moest zijn op het verbeteren van onderzoeksvaardigheden en natuurlijk op cognitie en neuropsychologie: de research masteropleiding Cognitive Neuroscience! Deze keuze is me absoluut goed bevallen. Ik ben heel blij met de praktische kennis van en ervaring in onderzoeksvaardigheden: statistiek, programmeren, onderzoekstechnieken toepassen en academisch schrijven en presenteren. Ook inhoudelijk was de studie uitdagend en vernieuwend. Het was een unieke ervaring waarin toepassing centraal staat en waarin ik veel nuttige vaardigheden heb geleerd.

Wat houdt je PhD-traject in? 

Als promovendus op het Erasmus Universitair Medisch Centrum (Erasmus MC) zet ik me in op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg. Ik werk hier binnen een project waarin een interventie wordt ontwikkeld die speciaal gericht is op zorgmedewerkers met nachtdiensten om hun duurzame inzetbaarheid en slaap te verbeteren. Deze interventie zal na implementatie ook worden geĆ«valueerd op effectiviteit. Een enorm dankbaar en belangrijk onderwerp dat aandacht verdient, zeker in deze tijd. 

Het is heel wat anders dan waar ik mij als student mee bezig heb gehouden, maar de stap naar een PhD-traject was wel heel logisch. Ik merkte tijdens mijn masteropleiding dat mijn voorkeur ligt bij praktijkgericht onderzoek waarbij ik mijn onderzoeksvaardigheden direct inzet voor het belang van (een groep) mensen. Dat heb ik binnen dit project absoluut gevonden.

Wat wil je bereiken met je achtergrond in psychologie en neurowetenschap?

Overal is kennis van de menselijke gedragingen en de achterliggende mechanismen heel relevant en goed toe te passen. Ik hoop vooral samen met mensen van andere disciplines te (blijven) werken om zo verschillende opvattingen en perspectieven samen te brengen en in te zetten om iets te betekenen voor de maatschappij. Dit kan op verschillende manieren en in verschillende functies en organisaties, maar voor nu doe ik dat heel graag als onderzoeker. Wie weet wat de toekomst nog brengt.

Wat voor advies zou je aan psychologiestudenten willen geven?

Huidige studenten wil ik graag meegeven dat je een grote ontwikkeling  doormaakt door ook buiten je reguliere studie te ontdekken wat de mogelijkheden zijn en dat je hier veel voldoening uit kunt halen. Zelf ben ik erg dankbaar voor de kansen die ik heb gehad binnen en buiten mijn studie om zo meerdere kanten van mijzelf te ontdekken en diverse vaardigheden te ontwikkelen, zoals in relevante bijbaantjes, het honours programma, studeren in het buitenland, een bestuursjaar en commissies.
 
Daarbij wil ik ook graag zeggen dat je veel bereikt als je goed je best doet en hard werkt, maar dat het belangrijk is om je eigen grenzen te stellen en jouw studententijd zo in te delen dat het voor jou haalbaar en vooral ook leuk is!
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.