Universiteit Leiden

nl en

Aarts en Beenakker verkozen tot APS-Fellow

Natuurkundigen Carlo Beenakker en Jan Aarts zijn verkozen als 'Fellow' van de American Physical Society. Beenakker: 'Mensen erkennen jouw bijdrage, dat is gewoon heel leuk om te horen.'

Sinds maandag heeft de American Physical Society, de Amerikaanse vereniging van natuurkundigen, er 163 Fellows bij. Onder deze ereleden zijn de Leidse natuurkundigen Jan Aarts en Carlo Beenakker. 

'Ik ben er heel blij mee', zegt theoretisch natuurkundige Carlo Beenakker. 'De VS is toch een van de belangrijkste landen in de natuurkunde. We publiceren in Amerikaanse bladen, en de March Meeting van de APS is hét grote natuurkundecongres. Als je bij zo'n club erelid bent, is dat een erkenning van je bijdrage. En ik vind het ook heel bijzonder dat ik tegelijkertijd met Jan Aarts ben verkozen.'

Flink dossier

Experimenteel natuurkundige Aarts werd verkozen voor 'vernieuwende bijdragen aan het experimentele onderzoek van complex-elektron-supergeleiders en supergeleider-ferromagneet-interfaces', en voor 'uitzonderlijke diensten aan de wetenschap en de maatschappij'. Beenakker werd geroemd om zijn 'definitieve bijdragen aan de theorie van quantumtransport en uitstekende diensten aan de internationale wetenschappelijke gemeenschap'.

Kandidaat-fellows worden genomineerd door collega's die een flink dossier moeten aanleveren, zegt Beenakker. 'Dus je weet ook dat een ander er best veel moeite in heeft gestoken.' Daarna wordt de beslissing genomen door een commissie.

Verder zijn er geen verplichtingen aan het Fellow-schap verbonden, maar ook geen bijzondere voordelen, aldus Beenakker. 'Je moet nog gewoon contributie betalen,' lacht hij. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.