Universiteit Leiden

nl en

Opening van een bijzonder facultair jaar: ‘Let op elkaar’

Een speciaal begin van dit unieke collegejaar 2020 – 2021: op woensdag 2 september vond de opening van het facultaire jaar online plaats vanuit het vernieuwde Arsenaalgebouw. De opening startte met een tafelgesprek met negen speciale gasten en werd gevolgd door een quiz en de uitreiking van de Facultaire Onderwijsprijs.

Een bijzonder jaar

‘Het wordt wederom een bijzonder jaar. Het is voor ons allemaal belangrijk om dit jaar voorzichtig te zijn en zo het virus onder controle te houden. Dat moeten we samen doen.’ Met die woorden opent decaan Mark Rutgers het tafelgesprek voor het handjevol aanwezigen in het Arsenaal en de bijna 500 online kijkers. Hij benadrukt dat de universiteit onderwijs het liefst fysiek aanbiedt, maar zo lang het nodig is, zal dit nog online zijn. Assessor Jonatan Wirix-Speetjens geeft studenten hierover advies mee: ‘Er is heel hard gewerkt om voor de meeste studenten fysiek onderwijs aan te bieden en we zijn blij dat dat gelukt is, maak er gebruik van.’

Ineke Sluiter

‘Geesteswetenschappen belangrijker dan ooit’

‘Ook aan het begin van dit facultaire jaar is het juist goed om erbij stil te staan hoe belangrijk onze faculteit is,’ benoemt Mark Rutgers. ‘Het belang van de geesteswetenschappen is in tijden van crisis groter dan ooit.’

Tafelgast Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal en literatuur en president van de KNAW, stelt dat het aan het begin van de crisis logisch was dat kennis werd gehaald bij de medische specialisten, maar ook de geesteswetenschappen zijn erg belangrijk. ‘Wij geven handvaten voor hoe je praat en communiceert over een crisis’, stelt de classicus.

Sarita Koendjbihari

Uitdagingen en mogelijkheden

Voor het komende facultaire jaar liggen er nog genoeg uitdagingen. Sluiter benoemt dat we ons fysieke gedrag nu hebben gekopieerd naar online, de volgende stap is om hetzelfde doel te bereiken, maar op een andere manier. ‘We moeten digitale platformen op de juiste manier leren gebruiken’, voegt universitair docent Lauren Fonteyn hieraan toe.

Maar ook voor studenten die bijna afstuderen ligt er een grote uitdaging stelt Sarita Koendjbihari, universitair docent International Studies: ‘We hebben veel empathie voor de student die bijna afstudeert, want het is een moeilijke periode waarin het misschien niet mogelijk is om je droombaan te krijgen.’ Koendjbihari helpt studenten die bijna afstuderen door ze te helpen met zichzelf zo goed mogelijk te profileren, maar ook door afgestudeerde studenten met elkaar te verbinden.

Naast de eerder genoemde sprekers namen aan het tafelgesprek ook Nadine Akkerman, Karwan Fatah-Black, Crystal Ennis deel. Ferdinand Harmsen en Olivier Fajgenblat gaven hun bijdrage via een videoverbinding.

Geesteswetenschappenquiz

Na het tafelgesprek startte de Geesteswetenschappen Quiz, waar online deelnemers via hun smartphone aan mee konden doen. Met tien vragen, van ‘Wie won dit jaar de eerste FGW-impactprijs?’ tot ‘Hoeveel kost een normale koffie uit de automaat?’, deden de quizdeelnemers hun hersenen kraken. De hoogste score werd behaald door Nathal, die maar liefst negen van de tien vragen goed had en een Universiteit Leiden prijzenpakket won.

Lotte Fikkers

Lotte Fikkers wint Facultaire Onderwijsprijs

Elk jaar wordt tijdens de opening de Facultaire Onderwijsprijs uitgereikt aan een docent die uitblinkt in onderwijs. De genomineerden van dit jaar waren Laura Bertens, Sai Englert, Lotte Fikkers en Ae Ree Nam. Zij werden in het zonnetje gezet door hun studenten die via een videoboodschap vertelden waarom hun docent de nominatie verdiende. Na hun reacties maakte de assessor met lovende woorden de winnaar bekend: Lotte Fikkers ging naar huis met de Facultaire Onderwijsprijs 2020.

‘Samen kunnen we er een goed jaar van maken’

‘Laten we er samen een goed jaar van maken, ondanks dat het een moeilijk jaar wordt’, aldus Mark Rutgers, terwijl hij de online opening sluit. Neem daarbij ook verantwoordelijkheid benadrukt assessor Wirix-Speetjens: ‘We moeten op elkaar letten, voor elkaar zorgen en dan kunnen we dit op deze manieren samen blijven doen, het hele jaar.’ Na de toost van de decaan, werd de opening afgerond met het vertonen van de film Humans of Humanities, die daags voor het begin van de coronacrisis in première ging.

Bekijk ook de video van de opening.

Fotografie: Pim Rusch

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.