Universiteit Leiden

nl en

Liza Cornet wint nationale finale van Famelab

Neurospyscholoog Liza Cornet heeft de nationale finale van Famelab gewonnen. Famelab is een internationale wetenschapscommunicatie-competitie voor jonge wetenschappers. Bij Famelab gaat het er om het onderzoek zo helder mogelijk uit te leggen in maximaal drie minuten. Zonder Powerpoint of video, en met slechts twee voorwerpen ter ondersteuning.

Het onderzoek van Liza Cornet - en dus haar winnende presentatie - gaat over virtual reality technieken om mensen kennis te kunnen laten maken met hun ‘toekomstige zelf’. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wie een levendiger beeld heeft van zichzelf in de toekomst, meer geneigd is verantwoordelijke keuzes te maken in hun leven nu.

De winnende presentatie van Liza Cornet

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

‘Wetenschapscommunicator van de toekomst

De ingestuurde videopresentaties werden door de jury beoordeeld door punten toe te kennen op de drie Famelab-criteria: content, clarity en charisma. Maar alleen op basis hiervan kwam de jury er niet goed uit. Daarom besloten ze te focussen op een andere doelstelling van Famelab: het vinden van de ‘wetenschapscommunicator van de toekomst’. In wie had de jury het meeste vertrouwen om, gedurende een volledige wetenschappelijke carrière, het grote publiek het beste te blijven betrekken bij het onderzoek? Op basis van dat criterium vond de jury Cornet de overtuigende winnaar.

De neuropsychologe was erg blij met haar winst. ‘Dit voelt als een enorme steun in de rug. Ik wil ook absoluut doorgaan met wetenschapscommunicatie want dat is een van mijn grote passies, naast het doen van mijn eigen onderzoek natuurlijk.’

Internationale finale

Vanwege de omstandigheden vond de Famelab competitie dit jaar volledig online plaats, middels videopitches. Dat gold ook al voor de Leidse voorronde eerder dit jaar. De volgende stap is de internationale finale van Famelab in het najaar. Daarbij zal Cornet als nationale winnaar Nederland vertegenwoordigen. De internationale finale vindt normaal gesproken plaats op het Cheltenham Science festival, maar zal vanwege de omstandigheden wederom volledig online zijn.

Meer informatie over het (online) bijwonen van de internationale Famelab-finale volgt.

Liza Cornet was niet de enige Leidse wetenschapper in de nationale finale: ook Fabiola Diana deed mee. Zij promoveert bij de afdeling Cognitieve psychologie, en doet onderzoek naar emotie en interactie 

Bekijk de videopitch van Fabiola Diana

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.