Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren op Argos over de werkcultuur binnen de Dienst Landelijke Informatieorganisatie

Volgens een onderzoek van KPMG, naar de werkcultuur binnen de Dienst Landelijk Informatieorganisatie (DLIO), is er sprake van een grote vertrouwenscrisis. Leidinggevenden zouden misstanden afdekken en elkaar de hand boven het hoofd houden. Ook worden klachten niet opgepakt en problemen niet opgelost.

Afgelopen jaar zijn er 611 incidenten waargenomen, wat fors meer is dan verwacht. Misstanden die onder meer worden genoemd in het onderzoek zijn onprofessioneel gedrag, kleineren, opportunisme door de teamchef en fraude met verantwoording van de uren. Jelle van Buuren, Universitair docent bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, kent de DLIO goed. Een gezonde bedrijfscultuur is volgens Van Buuren essentieel. ‘In de Landelijke eenheid van de Nederlandse politie zijn een aantal taken samengebundeld die alle gevoelig zijn en doorgaans sterk afgeschermd. Denk aan de bestrijding van de zware, georganiseerde criminaliteit en terrorisme. Binnen de verschillende dienstonderdelen wordt gewerkt met hoogst vertrouwelijke informatie, bijvoorbeeld afkomstig van informanten’. 

Vertrouwen

Volgens Van Buuren is vertrouwen een groot en belangrijk onderdeel van het politiewerk; ‘Je wisselt geen gevoelige informatie uit met mensen die je, om wat voor reden dan ook, terecht of onterecht, niet vertrouwt’ zegt hij. ‘Je deelt geen dilemma’s of problemen als daar geen ruimte voor lijkt te zijn. En omdat het zo’n afgeschermde wereld is, slaan dergelijke conflicten altijd hard naar binnen’. 
Lees het volledige artikel op de website van Argos
 

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.