Universiteit Leiden

nl en

Gerrard Boot over wetsvoorstel op het recht op onbereikbaarheid

Dat we voorlopig nog veel thuiswerken, bevalt lang niet iedereen. Dat je leidinggevende je nu ook appt, kan een zegen zijn, maar ook een vloek. De grens tussen werk en privé vervaagt vaak en dit heeft zijn keerzijde. Werknemers staan altijd ‘aan’ wat tot stress kan leiden en in sommige gevallen tot een burn-outklachten. Hebben we het recht om offline te zijn?

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk heeft om die reden een initiatiefwetsvoorstel ingediend, waarmee werkgevers en werknemers afspraken moeten maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.

“De Arbowet ziet nu vooral toe op risico’s in de omgang met ­gevaarlijke stoffen, gevaarlijke situaties of hoge temperaturen,” zegt Gerrard Boot, hoogleraar arbeidsrecht hierover in het Parool. “Het is toch fijn als er een aparte passage in staat over bereikbaarheid na werktijd. Werkgever, vakbond en ondernemingsraad moeten overleggen over wat je van je werknemer qua bereikbaarheid precies kunt verwachten en wat niet. De wet biedt dus geen soelaas voor zzp’ers."
Boot denkt dat een algeheel recht om offline te zijn niet haalbaar is. “Je moet je bij elke ­situatie opnieuw afvragen of je werkgever jou een reëel verwijt kan maken als je niet reageert. 
Als je facilitair manager bent van een bedrijf, om zeven uur ’s avonds een appje krijgt, omdat een buurvrouw rook uit het pand van het bedrijf ziet komen en niets doet: dan heb je wel een probleem.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.