Universiteit Leiden

nl en

Elseline Hoekzema onderzoekt met Europese beurs effect van zwangerschap op het brein

Hersenwetenschapper Elseline Hoekzema ontvangt een grote Europese subsidie van de European Research Council (ERC). Deze ERC starting grant voor veelbelovende jonge wetenschappers maakt haar onderzoek mogelijk naar de effecten van zwangerschap op de hersenen in detail.

Elseline Hoekzema: 'Tijdens haar zwangerschap wordt een vrouw blootgesteld aan een ongekende vloed hormonen. Uit dieronderzoek weten we al langer dat dit hersenveranderingen teweeg brengt en dat deze veranderingen als het ware het moedergedrag activeren. In mijn eerdere onderzoek hebben we al meer ontdekt over wat dit met de hersenen van de mens doet.'

Elseline Hoekzema

Hersenplasticiteit

'Zwangerschap blijkt een periode van een unieke en vergaande hersenplasticiteit. Met 1.5 miljoen subsidie van de European Research Council (ERC) heb ik de de mogelijkheid om deze hersenplasticiteit in detail te onderzoeken en hier een goed beeld van te krijgen. Ik wil met mijn team kijken naar allerlei aspecten van hersenfuncties en anatomie, naar hormonen en andere factoren die de zwangerschap sturen en naar de implicaties hiervan. Wat betekent dit voor de moeder en haar kindje?' 

Hersenveranderingen

'We verwachten dat deze hersenveranderingen ten grondslag liggen aan bekende negatieve effecten rond de bevalling, zoals geheugenproblemen en depressie na de geboorte. Maar ook dat deze negatieve effecten net als in andere dieren vooral een adaptieve functie hebben en zorgen voor belangrijke aanpassingen die het moederschap en de ontwikkeling van het kindje ten goede komen. Ik zie er erg naar uit om dit onderzoek met mijn team uit te voeren en ik kan niet wachten tot we de eerste resultaten hiervan binnen hebben.'

De European Research Council (ERC) moedigt wetenschappelijke excellentie aan door middel van ERC grants voor zowel jonge als ervaren wetenschappers. Lees meer over de ERC Starting Grants

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.