Universiteit Leiden

nl en

Elseline Hoekzema ontvangt de NARSAD Young Investigator Grant 2017

Elseline Hoekzema krijgt ongeveer 60.000 euro van de Brain & Behaviour Research Foundation om haar zwangerschapsonderzoek verder uit te breiden. De Leidse hersenwetenschapper heeft eerder laten zien dat zwangerschap sterke veranderingen teweegbrengt in de hersenstructuur van de vrouw. Daarover publiceerde ze in 2016 in Nature Neuroscience.

Deze veranderingen in hersenstructuur vinden deels plaats in hersengebieden die een rol spelen in bepaalde psychische aandoeningen. In dit nieuwe onderzoeksproject van twee jaar wil Hoekzema de eerste stappen zetten om te onderzoeken of er inderdaad indicaties zijn voor een relatie tussen deze hersenveranderingen en eventuele emotionele veranderingen. Daarbij wil Hoekzema bekijken of ze hormonale of neurale biomarkers kan onderscheiden die wijzen op een bepaalde aanleg voor de ontwikkeling van depressieve gevoelens tijdens of na de zwangerschap.

Vervolgonderzoek

Dit onderzoek kan de basis vormen voor een groter vervolgonderzoek over de relatie tussen de hersenveranderingen tijdens de zwangerschap en psychische aandoeningen rondom de bevalling.

Nature Neuroscience 2016

Elseline Hoekzema, Erika Barba-Müller, Cristina Pozzobon, Marisol Picado, Florencio Lucco, David García-García, Juan Carlos Soliva, Adolf Tobeña, Manuel Desco, Eveline A Crone, Agustín Ballesteros, Susanna Carmona and Oscar Vilarroya
Pregnancy leads to long-lasting changes in human brain structure

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.