Universiteit Leiden

nl en

European University Institute Fellowship on AI for Madalina Busuioc

Madalina Busuioc, universitair hoofddocent aan het Instituut voor Bestuurskunde, heeft de prestigieuze Fernand Braudel Senior Fellowship ontvangen van het European University Institute (EUI) in Florence.

De European University Institute (EUI) in Florence, Italië heeft de prestigieuze Fernand Braudel Senior Fellowship toegewezen aan Madalina Busuioc. Madalina is als UD verbonden aan het Instituut Bestuurskunde. Deze vooraanstaande onderscheiding biedt gevestigde academici met een internationale reputatie de gelegenheid om zich tijdens een verblijf aan het EUI te richten op hun onderzoek. Madalina ontving de fellowship, die loopt van november 2020 tot augustus 2021, voor haar project over 'Accountable Artificial Intelligence in the Administrative State'. Het project richt zich het gebruik van kunstmatige intelligentie algoritmes in administratieve settings binnen een Europese context. 

Algoritmes zijn in toenemende mate doorslaggevend bij high-stakes scenario's zoals het aanmelden bij universiteiten, het aanvragen van visa of het uitvoeren van politietaken. Er is een groeiende vraag naar een herziening van de publiekelijke aansprakelijkheid in een tijdperk van automatisering. Bij debatten hierover staan vragen over toezicht op en het reguleren van kunstmatige intelligentie hoog op de agenda. De belangrijkste onderzoekthema's binnen dit project gaan over algoritmische transparantie, safeguards voor algoritmische besluitvorming in de publieke sector, technische uitdagingen op het gebied van het beveiligen van aansprakelijkheid, en daarnaast ook de technische oplossingen voor het in stand houden van aansprakelijkheid, zoals de verklaarbaarheid en interpreteerbaarheid van modellen – technieken bedoeld om inzicht krijgen in het interne leerproces van 'black-box'-machine learning (ML) modellen en het extraheren van kennis in voor mensen begrijpelijke termen. Madalina's onderzoek naar AI governance maakt deel uit van haar bredere European Research Council (ERC) onderzoeksproject. 

Madalina Busuioc is als UD verbonden aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Sinds 2017 staat zij aan het hoofd van een groot, vijfjarige ERC project ter waarde van 1,44 miljoen euro. Haar werk is onder andere gepubliceerd in vooraanstaande, peer-reviewed vaktijdschrijften als Public Administraiton Review, Governance, Journal of Public Administration Research and Theory (JPART), Public Administration, Journal of European Public Policy. Zij is redacteur op locatie voor het Journal of Public Policy en lid van de redactiecomité van JPART. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.