Universiteit Leiden

nl en

Sarah Michiel: ‘Ik verlang wel weer naar dagen op kantoor’

Sarah Michiel is instituutsmanager van het NIMAR en woont al sinds 2012 in Marokko. Bijna alle medewerkers van het NIMAR in Rabat werken door coronamaatregelen niet meer op locatie en alle bezoeken en conferenties moesten worden afgezegd. Sarah werkt sinds 20 maart vanuit België, waar ze ooit opgroeide. Daar probeert ze de zaken zo goed mogelijk te regelen, ook al mist ze haar appartement en katten in Rabat.

‘Ik heb de afgelopen acht jaar nog nooit zo’n lange periode in België doorgebracht. Net als iedereen mis ik het contact met de collega’s. Een thuiswerkdag heb ik altijd erg prettig gevonden, maar intussen verlang ik wel weer naar kantoordagen. Enkel onze huismeester Rachid is nu nog in het NIMAR. Hij bewaakt het fort tot wij kunnen terugkeren. Dankzij zijn inzet kunnen we de infrastructuur daar netjes in stand houden tijdens onze afwezigheid, en ik spreek hem dan ook regelmatig over de praktische zaken, en om hem een hart onder de riem te steken tijdens deze eenzame periode.’

Spin in het web

‘Als instituutsmanager ben ik enerzijds de bedrijfsvoerder van het NIMAR en anderzijds de belangrijkste sparringpartner van de wetenschappelijk directeur. Ik coördineer de dagelijkse gang van zaken op het instituut: de financiën, personeelsgerelateerde zaken, en alle activiteiten die niet onder onze reguliere onderwijsprogramma’s vallen. Mijn collega’s Yara en Karim zijn verantwoordelijk voor de minor Culture and Society in Morocco en het voorjaarssemester Linguistic and Cultural Diversity in Morocco. Met hen overleg ik regelmatig over de inhoud en organisatie van het onderwijs. Het takenpakket van een instituutsmanager is zeer gevarieerd en mijn werkdagen zijn behoorlijk onvoorspelbaar.’ 

Overal en nergens thuis

‘Na een master in het vertalen van Arabisch en Frans in Tanger besloot ik nog even te blijven, maar “even” bleef maar voortduren. Toen de Faculteit Geesteswetenschappen in 2015 het NIMAR onder haar hoede nam, hielp ik als assistent-kwartiermaker de doorstart voor te bereiden. Toen we in februari 2016 de eerste lichting studenten ontvingen, begon ik als docent Arabisch te werken en hielp ik bij allerlei andere activiteiten. Niet veel later werd ik ook instituutsmanager. 

Ik voelde me soms weleens verscheurd, als Belgische die in Marokko voor een Nederlands instituut werkt. Ik voel me thuis in Rabat, maar toch niet hélemaal. Tegelijkertijd twijfelde ik er wel eens aan of ik nog opnieuw zou kunnen wennen in België, of Nederland. Gelukkig bleek ook nu weer dat een mens zich eigenlijk snel aanpast als dat nodig is. Nu besef ik vooral weer wat een rijkdom het is om overal een beetje thuis te zijn.’

Eens een huismus...

‘Ik ben nogal een huismus, hou van koken, lezen, vertalen en van puzzelen en kleuren om tot rust te komen. Wel mis ik mijn appartement en mijn katten in Rabat - een huismus is natuurlijk het liefste in haar eigen nest. Als ik in België ben, is dat voor mij de gelegenheid om vrienden terug te zien en dat is fijn. Dat dat nu niet goed kon door corona, voelde vreemd. Maar sinds een aantal weken zijn de regels in België wat soepeler, dus ik hoop nog wat mensen te zien voor ik terugga naar Marokko.’

Sarah's boodschap

‘Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe er binnen onze faculteit en universiteit voor elkaar wordt gezorgd: de hulp bij het evacueren van onze studenten en mijn eigen vertrek, maar vooral ook de vele berichtjes van collega’s toen ik net in België was, om te vragen hoe het ging. Ik denk dat de afgelopen periode ons heeft doen beseffen wat er echt toe doet, en ik hoop dat we dat niet meteen vergeten als de wereld straks weer op volle toeren draait. Voor de collega’s die extra hard gewerkt hebben tijdens deze periode, hoop ik dat de zomer hen wat rust brengt. En de studenten wens ik toe dat ze snel weer op de collegebanken kunnen zitten, of kunnen genieten van een buitenlandsemester, bijvoorbeeld op het NIMAR!’

Over het NIMAR
Sinds 2015 heeft Leiden een instituut in Rabat waar studenten zowel in het voorjaar als in het najaar een buitenlandsemester kunnen doorbrengen. Daarnaast faciliteren de medewerkers van het NIMAR de samenwerking tussen Nederlandse en Marokkaanse onderzoekers en doen ze acquisitie voor de Maghrebcollectie van de Universiteitsbibliotheek. Via impactactiviteiten worden netwerken gecreëerd en wordt de dialoog tussen Marokkaanse en Nederlandse studenten en civil society gestimuleerd.

De serie Humanities at Home is de tijdelijke vervanger van de Humans of Humanities. Hierin verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.