Universiteit Leiden

nl en

'Migratie- en integratiebeleid voor de toekomst werkt alleen met kennis van het verleden’

Een inclusieve samenleving, waarin ieder mens gelijke toegang en kansen tot welvaart en welzijn heeft. Daar is het nieuwe Leiden-Delft-Erasmus Centre Governance of Migration and Diversity op gericht. Hoogleraar Migratiegeschiedenis Marlou Schrover is ook verbonden aan het nieuwe centre. 'Het is belangrijk om historisch perspectief toe te voegen aan de migratievraagstukken van nu.'

Schrover: 'Als historicus hoor ik van studenten, beleidsmakers en migratie experts vaak dat we in een tijd leven waar migratie een belangrijke rol speelt. Maar migratie is geen recent verschijnsel dat tien jaar teruggaat of begon in de jaren negentig toen Joegoslavië uit elkaar viel, migratie gaat meer dan honderden jaren terug. Ik denk dat het van belang is om naar het verleden te kijken en te realiseren dat gebeurtenissen niet zo nieuw zijn als we denken.' 

'Het is belangrijk om te zien dat nieuwe beleidsmaatregelen vergelijkbaar zijn met beleid uit het verleden, maar dat deze vaak ontwikkeld worden zonder terug te kijken. Dus als historicus moeten we laten zien hoe mensen in het verleden met problemen zijn omgegaan, en deze kennis toepassen op huidige gebeurtenissen. Persoonlijk vind ik het belangrijk om een historisch perspectief op migratiegerelateerde vraagstukken toe te voegen om de crisisretoriek, die vaak wordt gebruikt in deze context, te veranderen.'

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Hoe is het idee van het LDE-onderzoekscentrum Governance of Migration and Diversity ontstaan?

'Het idee om een onderzoekscentrum op te richten in samenwerking met Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam is al tien jaar geleden ontstaan. We hebben we toen echter besloten dat het beter zou zijn om eerst te starten met gezamenlijk onderwijs om de waarde van deze samenwerking te testen. Op die manier konden we elkaar beter leren kennen, kennismaken met de onderzoeksactiviteiten binnen elkaars universiteiten en hebben we geleerd hoe verschillende disciplines van elkaar kunnen profiteren. We hebben ook veel geleerd van onze studenten, zoals hoe ze met verschillende theorieën en methoden omgaan. Door te starten met onderwijs voordat we een onderzoekscentre begonnen, het omgekeerd van wat de meeste LDE-centres doen, hebben we snel en efficient heel veel geleerd.'

'In het begin was het spannend om te zien hoe die samenwerking vorm kreeg, en of studenten überhaupt geïnteresseerd zijn in een masterprogramma over dit thema. Maar inmiddels loopt het programma vijf jaar, en is het best succesvol. Een van de dingen die ik het meest waardeer is de wandeltocht op de Welcome Day. Het is een leuke gelegenheid waar studenten en professoren elkaar beter leren kennen. Ik kom meer te weten over hun achtergrond, waar ze vandaan komen.'

'Wat ik ook heel leuk vind zijn de excursies zoals naar het Red Star Line museum in Antwerpen of naar de moskee in Leiden. Het is interessant om te zien hoe studenten zich daarvoor voorbereiden en hoe ze met professionals communiceren, dat creëert een andere dynamiek buiten de academische wereld.'

Waarom is de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden aangesloten bij het onderzoekscentrum?

'Binnen de Universiteit Leiden hebben we meer dan 180 medewerkers die op het gebied van migratie werken en verbonden zijn aan de Leiden Interdisciplinary Migration Seminars (LIMS). Ook binnen Geschiedenis hebben we een groot aantal mensen dat migratieonderzoek doet maar zich niet bewust is welke collega’s buiten de Universiteit Leiden migratie onderzoek doen en hoe hun onderzoek ook relevant kan zijn voor anderen.'

'Onderzoeksvelden zijn nogal gescheiden, dus het LDE centrum biedt ons een mooie kans om wetenschappers te verbinden. Ik denk dat er meer connecties zijn dan mensen zien en één van onze uitdagingen is om mensen te laten beseffen dat deze interacties heel nuttig zijn voor iedereen die meedoet.'

Dit artikel verscheen eerder in het online magazine van Leiden-Delft-Erasmus

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.