Universiteit Leiden

nl en

The Hague Journal of Diplomacy Awards

In 2020 viert het The Hague Journal of Diplomacy haar 15e verjaardag met een prijsuitreiking voor het beste artikel dat in het vakblad werd gepubliceerd. De HJD Article Award is een tweejaarlijkse prijs, net als de Book Award die het vakblad, dat ISGA als thuisbasis heeft, in 2021 zal lanceren.

Judit Kuschnitzki

Tussen diplomatieke gehoorzaamheid en oppositie

De winnaar Judit Kuschnitzki, uit Duitsland, schreef: "Navigating Discretion: A Diplomatic Practice in Moments of Socio-political rupture" vlak voor zij haar doctorstitel behaalde. Het artikel geeft inzicht in de complexe leefwereld van diplomatie in Tunesië, Egypte en Jemen in de nasleep van de opstanden in 2011. Er is vrij veel onderzoek gedaan naar diplomatie in situaties van internationale conflicten, maar wat socio-politiek thuis doet met diplomaten heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen. De professionele diplomaat kan zich in een ongemakkelijke spagaat bevinden tussen gehoorzaamheid aan de staat en de morele oproep om in opstand te komen.   

Wereldwijde onderzoeksgemeenschap

Wat deze prijs bijzonder maakt is de aanzienlijke rol die het The Hague Journal of Diplomacy heeft gespeeld bij het vormgeven van de diplomatieke studies. In de afgelopen 15 jaar heeft de interesse van studenten in een vakgebied dat zo overduidelijk een brug slaat tussen de academische wereld en het werkveld van internationale betrekkingen, in bepaald opzicht, het onderzoek in diplomatie ruimschoots overtroffen, waardoor er een gigantische intellectuele vraag is ontstaan. Judit Kuschnitzki hoopt dat het winnen van deze prijs haar zal helpen op de steeds competitiever wordende arbeidsmarkt, maar ze ziet het winnen van de prijs ook als 'ontzettend motiverend na jaren van geïsoleerd onderzoek en vele momenten van twijfel.’ De prijs heeft deze onderzoeker midden in het centrum van een levendige wereldwijde onderzoeksgemeenschap gekatapulteerd.  
Bij zowel onderzoek als publiceren draait het allemaal om de gemeenschap en sociale media en Open Acces geven een compleet nieuwe betekenis aan dit wetenschappelijke adagium. Auteurs willen meer dialoog en wel onmiddellijk. Acquisities Redacteur Jason Prevost van Brill|Nijhoff bevestigt dat hij deze prijs, vanuit uitgevers' perspectief, ziet als een belangrijke steunbetuiging aan 'de voortdurende waarde van de bijdrage die auteurs leveren aan de wetenschappelijke en bredere gemeenschap.' 

Diplomatie in tijden van crisis

The Hague Journal of Diplomacy mede-hoofdredacteur Jan Melissen riep een 10-koppige jury in het leven. Hij is opgetogen over de twee prijzen voor baanbrekende artikelen en boeken. Voor Jan en het HJD team van redacteuren was het een geweldige en nederige ervaring om een jury van ervaren academici uit alle hoeken van de aardbol zo enthousiast te zien worden over het hoge niveau van onderzoek door jonge onderzoekers. 
Het etnografische veldwerk van de winnende auteur brengt de verschillende manieren tot leven waarin diplomaten grip kunnen krijgen op de keuze tussen professionele normen en politieke overtuigingen, zoals ze in deze korte video uitlegt. Dit probleem is van alle tijden. Kuschnitzki's onderzoek signaleert ook een trend naar meer wetenschappelijke aandacht voor diplomatie in tijden van crisis en in niet-Westerse omgevingen. Haar werk benadrukt dat de tijd rijp is voor meer interdisciplinair onderzoek naar diplomatie in tijden van crisis en in de wereld buiten het Westen. 
 

The Hague Journal of Diplomacy (HJD) is the world’s leading research journal for the study of diplomacy and was founded in 2005. The journal is published by Brill.

The journal publishes on the theory, practice, processes and outcomes of diplomacy in both its traditional forms, as well as contemporary diplomatic expressions practiced by states and non-state entities. Each issue aims at a balance between theoretical and empirical studies. Diplomatic studies is an inter-disciplinary field. A central aim of HJD is to present work from a variety of intellectual traditions and the journal is receptive to a wide array of methodologies.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.