Universiteit Leiden

nl en

Marika Keblusek ontvangt NIAS-KNAW Fellowship voor onderzoek naar ‘alba amicorum’

Universitair docent Marika Keblusek heeft een beurs ontvangen van het KNAW-instituut Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences om onderzoek te doen naar ‘alba amicorum’: oude vriendenalbums.

Marika Keblusek

Het begrijpen van een fenomeen

‘Vanaf de zestiende eeuw werden alba amicorum enorm populair in Noord-Europa. Het zijn een soort multimediale objecten, want behalve handtekeningen en opdrachten van vrienden en bekenden, bevatten ze ook vaak allerlei visueel materiaal dat erin werd geschilderd of uitgeknipt en ingeplakt. Denk aan bijvoorbeeld heraldische en emblematische voorstellingen, kostuum- en landschapsafbeeldingen’, legt Keblusek uit. ‘Tot nu toe zijn vooral de individuele onderdelen bestudeerd (de teksten, een bepaald netwerk, de illustraties) omdat het is lastig om alle dimensies van deze boekjes als integraal fenomeen te begrijpen. Ik ga dat nu juist wel proberen, met een nieuwe digitale methodiek.’

De social media van toen?

‘Er is natuurlijk een link met de social media van nu. Alba amicorum worden vaak vergeleken met Facebook, maar dat gaat niet helemaal op’, aldus Keblusek. ‘Ze geven inderdaad een (ideaal-)beeld van iemands sociale netwerk, maar het zijn vooral verzamelingen van materiële herinneringen aan mensen, plaatsen, reizen en talen. En het zijn soms ook de papieren tegenhangers van object-collecties. Ik hoop dat mijn onderzoek, en vooral de digitale component daarvan, ons iets leert over de manier waarop dat samenspel tussen tekst, afbeeldingen, sociale netwerken, herinneringen en objecten een nieuwe kijk op de vroegmoderne wereld geeft.’

De kers op de taart

Tijdens haar NIAS-KNAW Fellowship zal Keblusek voor een periode van tien maanden bij het instituut werken aan een boek voor haar onderzoeksproject “Paper Worlds. Re-thinking early modern alba amicorum as collective networks”.

Hoe gaat haar onderzoek er uitzien? ‘Ik ga heel veel lezen, nadenken en schrijven. En ik verwacht veel van de intellectuele uitwisseling op het NIAS, dus ik zal vooral ook met mijn collega’s sparren!’ antwoordt Keblusek. ‘Ik ben ontzettend blij en trots dat ik voor een Fellowship ben geselecteerd. Tijdens mijn promotieonderzoek kwam ik voor het eerst in het NIAS en later nog een aantal keer als postdoc. Het instituut was toen nog in Wassenaar gevestigd, vlakbij de duinen, een geweldige plek. Ik benijdde de onderzoekers die daar ongestoord, ver van de buitenwereld, aan hun project werkten en tegelijkertijd een gemeenschap vormden. Tijdens mijn fellowships in de Herzog August Bibliothek en de Folger Shakespeare Library heb ik ondervonden dat zo’n combinatie voor mij ook erg stimulerend werkt. Maar eerlijk is eerlijk: een NIAS-fellowship is voor mij toch de kers op de taart, het is een soort bekroning van mijn wetenschappelijke werk.’

Over het NIAS-KNAW

Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) is een van de instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). NIAS-KNAW is gevestigd in Amsterdam en biedt een fysieke en intellectuele ruimte voor onderzoek binnen de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen gedreven door nieuwsgierigheid en interdisciplinair onderzoek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.