Universiteit Leiden

nl en

Diversity officer Aya Ezawa over George Floyd en racisme: ‘het is een moment van bezinning’

De dood van George Floyd leidt in de Verenigde Staten en daarbuiten tot felle protesten tegen politiegeweld en racisme. Hoe merken we dat in onze universitaire gemeenschap? We gaan erover in gesprek met diversity officer Aya Ezawa.

Hoe heeft u de afgelopen weken beleefd?

‘Als diversity officer ben ik natuurlijk veel in gesprek met docenten en studenten. In die gesprekken merkte ik hoeveel impact de dood van George Floyd heeft, ook op de Leidse universitaire gemeenschap. Voor veel mensen is het niet veel meer dan een nieuwsfeit, maar stel je voor: je identificeert je met George Floyd. Wat doet het met je eigen veiligheidsgevoel? En hoe verandert het je kijk op de samenleving? Het is echt een moment van bezinning.’

De protesten begonnen natuurlijk met politiegeweld in de Verenigde Staten. Wat “moeten” wij daarmee op een Nederlandse universiteit?

‘Het is weliswaar begonnen met één incident, maar het bleek uiteindelijk een druppel die de emmer deed overlopen. Er wordt immers niet langer alleen geprotesteerd tegen excessief politiegeweld, maar tegen het alledaagse racisme en structurele ongelijkheid in de samenleving. Zo blijken Afro- Amerikanen bijvoorbeeld vaker slachtoffer te worden van het coronavirus; hier worden de sociale ongelijkheid en consequenties van racisme in de samenleving direct zichtbaar. Ook de Universiteit Leiden vormt een gemeenschap. Laten we bij onszelf te rade gaan om te onderzoeken of iedereen zich hier veilig, betrokken en gehoord voelt.’

Wat kunnen we doen voor studenten en medewerkers die zich niet volledig thuisvoelen aan de Universiteit Leiden?

‘Ga vooral luisteren. Stel je open voor verschillen in belevenis en ervaringen, en probeer je meningsvorming even uit te stellen. Dit is een moment om met elkaar in gesprek te gaan, en erkenning te geven aan de pijn en ongelijkheid die we nu duidelijk voor ogen hebben. Iedereen heeft hier een rol en bijdrage om te leveren.

Waarom het Amerikaanse protest in Nederland resoneert

De directe aanleiding was de dood van George Floyd door politiegeweld, maar de Black Lives Matter-betogingen in de Verenigde Staten en hier in Nederland gaan over veel meer dan dat. We vroegen historicus Karwan Fatah-Black naar zijn analyse. ‘We gaan gemakkelijker de straat op voor iets over zee dan tegen Zwarte Piet.’

En wat gebeurt er vanuit het college van bestuur?

‘Onze vice-rector Hester Bijl [die diversiteit in haar portefeuille heeft, red.] heeft in het afgelopen jaar etnische diversiteit duidelijk geagendeerd bij evenementen en in toespraken, en zet zich in voor meer culturele en etnische diversiteit bij studenten en medewerkers. Zij heeft openlijk over racisme gesproken met betrekking tot het ‘vlagincident’ vorig jaar en is met studenten in gesprek gegaan over hun ervaringen in Leiden en Den Haag.’

Wat kunnen we de komende tijd verwachten wat betreft diversiteitsbeleid in Leiden?

‘Het werkplan Diversiteit & Inclusiviteit, dat binnenkort vastgesteld zal worden, zal onze ambities verder concretiseren. Ik wil onder meer extra aandacht voor onderbewuste vooroordelen in de werving en selectie van nieuwe medewerkers en duidelijke afspraken over het bevorderen van diversiteit bij medewerkers in alle functies. We gaan workshops aanbieden over inclusief onderwijs, zowel wat betreft didactiek als curricula. Uiteindelijk gaat het erom dat studenten en medewerkers meer inzicht verkrijgen in de oorzaken van ongelijkheid en dat zij zelf kunnen bijdragen aan een inclusieve leer- en werkomgeving.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.