Universiteit Leiden

nl en

Verschillende media berichten over de rol van lichaamseigen marihuana

Het onderzoek van Mario van der Stelt naar de rol van ons lichaamseigen marihuana werd breed uitgemeten in de media. De stof anandamide, die Van der Stelt onderzocht, blijkt ervoor te zorgen dat we herinneringen aan een angstige gebeurtenis vergeten. Onder andere BNR, Nemo Kennislink en het Leidsch Dagblad schreven over de ontdekking.

Aanknopingspunten voor PTSS-medicatie

Van der Stelt en zijn team publiceerden hun bevindingen in het toonaangevende blad Nature Chemical Biology. Hun resultaten bieden aanknopingspunten voor de behandeling van angststoornissen als PTSS.  

‘Het eiwit NAPE-PLD is verantwoordelijk voor de productie van anandamide in de hersenen,’ vertelde Van der Stelt bij BNR. ‘En wij dachten: als we een stof kunnen vinden die de aanmaak van anandamide kan stoppen, dan kunnen we de biologisch rol ervan onderzoeken.’ Uiteindelijk slaagden de onderzoekers hierin: met stof LEI-401 wisten ze inderdaad de productie van anandamide te remmen en zodoende de rol van anandamide in ons brein vast te stellen.      

Media-overzicht 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.