Universiteit Leiden

nl en

Leidse promovendus start petitie voor verlenging verblijfsvergunning vanwege covid-19

Yuven Muniandy (36) uit Maleisië is onlangs gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Zijn verblijfsvergunning voor een ‘zoekjaar’ geeft hem een jaar de tijd om een baan te vinden in Nederland. Maar door covid-19 is bij bedrijven de personeelswerving stilgelegd. Yuven en zeven andere afgestudeerden vragen om een verlenging van hun verblijfsvergunning. Hij legt uit waarom.

Je bent in november 2019 gepromoveerd in de biologie. Kun je iets meer vertellen over je verblijfsvergunning en waarom je de petitie bent begonnen om hem te verlengen?

‘Ik heb een verblijfsvergunning voor een zoekjaar hoogopgeleiden. Dat is een overheidsregeling om hoogopgeleide internationals te behouden. Toen ik mijn doctoraat behaalde, had ik de verblijfsvergunning aangevraagd, omdat ik in Nederland wilde blijven. De vergunning geeft je een jaar de tijd om een baan te vinden. Maar met de coronacrisis hebben veel bedrijven de werving van personeel stilgelegd, dus momenteel zijn er heel weinig vacatures. Aangezien mijn verblijfsvergunning in september 2020 vervalt, ben ik een petitie begonnen, samen met enkele anderen in dezelfde situatie, waarin we de overheid vragen om een verlenging van onze verblijfsvergunningen.’ 

Yuven Muniandy
Yuven Muniandy

Waarom wil je in Nederland blijven?

‘Ik woon hier al bijna zes jaar en ben gehecht geraakt aan dit land. Ik zou hier graag een carrière willen opbouwen, want Nederlanders hebben een goede balans tussen werk en privé. Als Aziaat heb ik nooit echt geleerd om nee te zeggen, maar ik denk dat het goed is voor je gezondheid om af en toe een pauze in te lassen. En ik houd van lange fietstochten op het platteland, en vind het fijn om door de stad te wandelen langs de grachten. Nederland is een prachtig en bruisend land.’ 

De verblijfsvergunning voor het zoekjaar hoogopgeleiden is bedoeld voor hoogopgeleiden van buiten de EU/EER, die na hun afstuderen een baan willen vinden of een eigen onderneming willen starten in Nederland. De vergunning geeft ze daarvoor een jaar de tijd. Om in aanmerking te komen voor deze verblijfsvergunning moet je voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals een afgeronde, wettelijk erkende bachelor- of masteropleiding of het doen van wetenschappelijk onderzoek in Nederland in de afgelopen drie jaar. 

Welke ervaring heb je en naar wat voor werk ben je op zoek?

‘Ik ben gepromoveerd in het lab van prof. dr. Michael Richardson op het Instituut Biologie Leiden (IBL). Voor mijn onderzoek heb ik gekeken wat de rol is van larvale zebravissen als modelorganisme bij het beoordelen van angstachtig gedrag en bij het testen van medicijnen tegen angststoornissen. Ik heb ook gewerkt in de lifescience-industrie aan de grootschalige productie van stamcellen.

‘Op dit moment ben ik bezig met het zoeken naar mogelijkheden binnen de wetenschap of industrie die me kunnen helpen om mijn analytische soft skills uit te breiden. Mijn hart ligt bij de innovatie van wetenschap en technologie door middel van communicatie, creatief vertellen en schrijven. Door het schrijven van mijn scriptie werd mijn belangstelling gewekt in de wetenschapsjournalistiek, en dat gebied interesseert me nu het meeste. Ik heb interesse in redactionele of publicerende banen zoals medisch of wetenschappelijk schrijver.’ 

Waarom ben je naar Leiden gekomen en hoe vond je het om hier te studeren?

‘Ik besloot te promoveren in Nederland, omdat ik professioneel en gedegen wetenschappelijk onderzoek wilde leren. Mijn filosofie is: als je kennis wilt beheersen, moet je naar de bron gaan. En voor het bedrijven van moderne wetenschap moet je in West-Europa zijn.

‘Mijn promotieonderzoek zou je kunnen omschrijven als een fluitje van een cent en een stormachtige reis ineen, met iets meer van dat laatste. Zes maanden na mijn aanstelling bij het IBL verloor ik een familielid, wat een zware tol van me eiste en mijn prestaties beïnvloedde. Maar met de steun van mijn begeleider, collega’s, familie en vrienden in Leiden lukte het me om mijn promotie af te ronden. En ondanks de moeilijke periodes heb ik echt genoten van mijn verblijf in Leiden – ik woon hier nu bijna zes jaar – en heb ik veel nieuwe vaardigheden opgedaan en deelgenomen aan geweldige academische discussies. Ik heb ook een hoop vrienden gemaakt bij het IBL, in het bijzonder mijn collega’s op de zesde verdieping, waar we veel gezellige “koffietijd” hadden!

‘Ik ben de Nederlandse regering heel dankbaar voor de zoekjaar-verblijfsvergunning, ook omdat ik hierdoor in deeltijd kan werken, terwijl ik intussen kan blijven zoeken naar de ‘juiste’ baan. Sinds covid-19 is het leven erg zwaar geweest, maar ik voel me gezegend omdat ik nog steeds een salaris ontvang uit mijn deeltijdbaan. Daarnaast krijg ik hulp van mijn vrienden van de International Church of Leiden.’

Armaghan Azhar (29) is een van de andere afgestudeerden die een verlenging van hun verblijfsvergunning aanvragen, ook zij studeerde in Leiden. Ze kwam in augustus 2018 vanuit Iran naar Nederland en behaalde in 2019 haar master Public International Law aan de Universiteit Leiden. Armaghan: ‘Mijn ambitie is om een prominent, internationaal, commercieel juridisch adviseur te worden en om mezelf te vestigen als een vooraanstaande vrouwelijke immigrant die alle hindernissen in haar leven heeft overwonnen. Ik ben hier om alles wat ik heb geleerd met mijn vier diploma’s: meer dan vier jaar juridische arbeid, diverse onderzoeken en vier verschillende talen, op te dragen aan deze maatschappij. Ik zou willen bewijzen dat nationaliteit en geslacht geen belemmering vormen voor individueel succes. Ik weet zeker dat als Nederland gelooft in ons als immigranten, wij het uithoudingsvermogen, de vaardigheden, kennis en ondernemingszin hebben om Nederland te helpen de problemen te overwinnen die zij zal tegenkomen in het postcoronatijdperk.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.