Universiteit Leiden

nl en

Should I stay or should I go? Internationals in Leiden

Gebouwen zijn gesloten en al het onderwijs is online: het zijn vreemde tijden voor de studenten aan onze universiteit. Voor internationale studenten is de situatie nog net wat ingewikkelder. Zij zijn ver van hun vrienden en familie vandaan, en moesten beslissen of ze hier zouden blijven, of terugkeren naar huis. Drie studenten delen hun verhaal.

Emily besloot in Leiden te blijven, met haar twee honden en kat.
Emily besloot in Leiden te blijven, met haar twee honden en kat.

Emily (32), uit Michigan, studeert Dutch Studies

‘Voor mij was het erg moeilijk om me aan te passen aan het online leren. Vooral wanneer je een nieuwe taal onder de knie probeert te krijgen ben je afhankelijk van menselijke interactie en het klaslokaal om je vaardigheden te verbeteren. Veel internationale studenten kiezen ervoor om naar huis te gaan door corona. Maar ik besloot uiteindelijk om toch in Nederland te blijven: ik heb twee honden, Hayden en Yuda, en een kat genaamd Stan, en reizen met hen is in deze tijd leek me een onmogelijke opgave! Nu vul ik mijn dagen met het online volgen van mijn colleges, sporten in mijn huiskamer en spelen met mijn honden. En ik ben begonnen met het bouwen van een modelhuisje!’

Grace vloog halsoverkop terug naar haar familie in Portland, maar hoopt dat ze snel terug naar Leiden kan om haar studie Archeologie voort te zetten.
Grace vloog halsoverkop terug naar haar familie in Portland, maar hoopt dat ze snel terug naar Leiden kan om haar studie Archeologie voort te zetten.

Grace (18), uit Portland, studeert Archeologie

‘Ik wilde eigenlijk heel graag in Leiden blijven. Maar halsoverkop heb ik toch besloten, samen met mijn moeder, om terug naar huis te gaan. Meer en meer vluchten werden geannuleerd, en steeds meer landen sloten hun grenzen. Dus om te voorkomen dat ik hier vast zou komen te zitten, ver van mijn familie en voor wie weet hoe lang, hebben we toch snel een vlucht terug geboekt. In twee dagen heb ik mijn kamer opgeruimd en ingepakt. Ik maakte mij wel zorgen om de huur, maar gelukkig was DUWO, de studentenhuisvesting, heel coulant en mocht ik mijn contract eerder opzeggen. Dat scheelt toch weer flink wat geld.’

‘De terugreis was heel anders dan normaal. Ik vloog ’s ochtends en ik dacht op Schiphol te ontbijten, maar ook daar waren alle restaurantjes en eettentjes dicht. En mijn overstap op LAX was helemaal surrealistisch: het is normaal een van de drukste vliegvelden van de VS, en het was nu praktisch uitgestorven! Het was een verstandige beslissing om terug te gaan, ook financieel, maar ik ben er helemaal niet blij mee. Ik volg al het onderwijs nu online, en hoop dat ik snel terug kan naar Leiden om verder te studeren!’

Taner geeft als tip: blijf in contact met vrienden en familie, isoleer jezelf niet ook nog digitaal!
Taner geeft als tip: blijf in contact met vrienden en familie, isoleer jezelf niet ook nog digitaal!

Taner (25) uit Turkije, studeert Advanced LLM Law in Digital Technologies

‘Het voelde heel surrealistisch toen de universiteit aankondigde dat er de rest van het jaar geen fysiek onderwijs meer zou zijn. Ik besefte op dat moment dat het college van die donderdagmiddag de laatste keer was geweest dat ik met al mijn studiegenoten bij elkaar was geweest. Ik voelde me vreselijk toen ik bedacht dat ik niet meer naar colleges kon, niet meer even een kop koffie kon gaan drinken of lunchen en bijkletsen met vrienden tussen colleges in, en niet langer hele middagen in de UB kon zitten met “pauzes tussendoor” die uiteindelijk bijna de hele middag vulden.’

‘Sommigen van mijn vrienden zijn naar huis gegaan, ik ben gebleven. De isolatie en social distancing vind ik moeilijk: ik ben een extravert persoon dus sociaal contact is een dagelijkse behoefte van me en mijn vrienden zijn erg belangrijk voor me. Ik probeer in contact te blijven met ze, door hen een berichtje te sturen of te bellen als ik me een beetje rot voel, of gewoon om te vragen hoe het met ze gaat. Ik geloof dat contact houden met onze sociale omgeving ons helpt om door deze moeilijke tijd heen te komen, het helpt om je beter te voelen. Dus isoleer jezelf niet ook nog eens digitaal, blijf verbonden met elkaar!’

#Studentsintimesofcorona

Meer verhalen van studenten lezen en zien? Volg ons op Facebook of Instagram! Daar delen zowel Nederlandse als internationale studenten met regelmaat hun verhaal, of hun tips om deze tijd door te komen. Of deel jouw eigen ervaringen met ons: gebruik de hashtag #studentsintimesofcorona en misschien delen we jouw post.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.