Universiteit Leiden

nl en

Gestrand: coronacrisis raakt studenten en promovendi

Het reisverbod en het sluiten van de grenzen hebben een grote impact op (internationale) studenten en medewerkers. Sommigen zijn gestrand in het buitenland of juist in Nederland. Anderen keren voortijdig terug naar hun vaderland. Drie persoonlijke verhalen uit Wuhan, Leiden en Den Haag.

Vast in Wuhan

Al heel snel na de eerste alarmerende berichten uit China begin januari merkten diverse Leidse promovendi en studenten de gevolgen aan den lijve. China ging op slot en het openbare leven kwam met een ruk tot stilstand. Hierdoor is Danyi Liu, promovendus bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science, nog altijd gestrand in China. Vanwege Chinees nieuwjaar ging ze terug naar haar oude woonplaats Wuhan waar haar familie woont. Kort na haar komst greep het coronavirus om zich heen en werd Wuhan hermetisch afgegrendeld. Liu is niet besmet, maar ze zit al ruim twee maanden binnen in het huis van haar moeder. Via e-mail laat ze weten dat het naar omstandigheden redelijk gaat. ‘In het begin was ik behoorlijk wanhopig en gestrest, maar nu is dat veel minder. We hebben genoeg te eten en we moeten gewoon de situatie afwachten.’ 

Beeld uit NOS-journaal, vlak voor de lockdown van Wuhan. Liu wil zelf liever niet in beeld.

Vertraging onderzoek

De verplichte quarantaine vertraagt haar promotieonderzoek. ‘Ik heb overlegd met mijn promotor en ik werk nu thuis door aan mijn onderzoek. Maar ik moet in Leiden meer experimenten uitvoeren om mijn onderzoek af te kunnen maken.’ China is van plan om op 8 april een volledig einde te maken aan de lockdown van Wuhan. Liu hoopt dat ze terug kan naar Leiden. ‘Maar misschien moet ik langer in China blijven als de coronasituatie in Nederland ernstiger wordt.’ Ze probeert de dagen binnenshuis zo goed mogelijk te besteden - ‘ik leer hier zelfs Nederlands’. Gelukkig is het einde van haar quarantaine nu in zicht. 

Rosalynn Hoogeveen. Foto Melissa Schriek

Studieverblijf in Japan afgelast

Rosalynn Hoogeveen, bachelorstudent Japanstudies, zit in Nederland terwijl ze in deze periode in Japan zou zijn om er drie maanden te studeren. Ze is enorm teleurgesteld. ‘Het verblijf in Japan was een belangrijke reden om voor deze studie te kiezen en ik heb er anderhalf jaar keihard voor gewerkt.’ In Japan zou ze samen met zo’n zestig medestudenten aan de Okayama University een programma volgen om hun taalniveau in sneltreinvaart op te stuwen en het land van hun studie echt goed te leren kennen. 

Studenten hebben veel vragen

Hoogeveen begrijpt de beslissing om het verblijf te annuleren. Maar zij en alle andere studiegenoten hebben nog veel vragen. ‘Kan het verblijf op een ander moment plaatsvinden? Wat is het alternatief voor de komende maanden? Hoe worden we gecompenseerd?’ De opleiding bekijkt of de groep op een ander moment naar Japan kan reizen, als het risico voorbij is. Ook werkt Japanstudies aan een alternatief thuisprogramma en datzelfde geldt voor veel andere taalopleidingen met reizen naar het buitenland. Hoogeveen snapt dat er niet snel pasklare oplossingen zijn, maar dat zorgt voor ‘veel onzekerheid’, zegt ze.   

Overstap online onderwijs

Alle studenten hebben nu online onderwijs. Dat verliep in het begin een beetje rommelig maar verloopt nu beter, aldus Hoogeveen. ‘Mijn eerste gezamenlijke les via videochat ging best goed. De docent had duidelijk voorwerk gedaan en wist hoe dingen werken, dat was fijn. Ik moet er zelf nog even aan wennen.’ Ze ziet nog niet zo goed voor zich hoe ze online goed de finesses van het Japans kan leren. Laat staan het converseren in de praktijk. ‘Ik hoop dus dat onze reis later alsnog kan plaatsvinden.’ 

Tips 

Wat helpt haar door deze moeilijke tijd? Dat is gelukkig nog een hele lijst: ‘Me aankleden alsof ik naar de universiteit zou gaan, dus niet rondhangen in pyjama, koffie drinken met mijn ouders, chatten met vriendinnen en dan vooral praten over niet-corona-gerelateerde dingen, één studie-gerelateerd doel per dag stellen zoals huiswerk maken en daar omheen leuke dingen doen zoals gamen met mijn broer en buiten met de hond wandelen.’

Konrád Ferenczy

In Den Haag blijven of terug naar Boedapest?

De Hongaarse student Konrád Ferenczy studeert Public Administration in Den Haag. Hoe vergaat het hem? ‘Ik ben rustig, maar ik vind de situatie heel belastend, het is een emotionele uitputtingsslag. Mijn sociale leven is nu heel beperkt en ik krijg juist altijd energie van samen dingen doen. Gelukkig heb ik veel online contact met mijn vrienden.’ De afgelopen weken heeft Ferenczy erg getwijfeld of hij terug zou gaan naar Hongarije waar het aantal vastgestelde coronabesmettingen tot nu toe meevalt. Zijn ouders vroegen hem terug te keren. Aanvankelijk wilde Ferenczy blijven, maar na lang wikken en wegen heeft hij net de knoop doorgehakt: hij reist terug naar Boedapest en maakt daar zijn studie af.  

Konrád (tweede van links) met zijn OWL-bestuur toen de leden nog samen konden komen.

Bestuur Orientation Week Leiden

Hoe verging het Ferenczy de afgelopen weken? ‘Mijn master in Nederland duurt maar één jaar en daarom wilde ik eerst niet voortijdig terugkeren. Bovendien zit ik in het bestuur van de Orientation Week Leiden, de introductieweek voor internationale studenten. Het is de vraag wat we nu nog kunnen organiseren, maar ik voel me nog heel betrokken bij de OWL en ik heb een heel goed contact met de andere bestuursleden.’

Rumoerige flat Laakkwartier 

Ferenczy deelt met twee anderen een appartement in een flat in de anders zo levendige Haagse wijk Laakkwartier. ‘Ik was bang voor een lockdown want het is een klein huis.’ De drie huisgenoten hebben de woonkamer als studeerplek ingericht. ‘Ik moest heel erg mijn best doen om te focussen. Alle bewoners van het hele flatgebouw zijn nu ook thuis en daarom is het een stuk rumoeriger.’ De laatste dagen kon hij terecht bij zijn vriend en ging het online onderwijs een stuk soepeler toen hij daar een rustige studeerplek had gevonden. Maar gezien alle turbulente ontwikkelingen wil Ferenczy toch liever terug naar Boedapest nu reizen nog mogelijk is. ‘Zonder verplichtingen of sociale activiteiten wil ik deze emotioneel zware tijd doorbrengen met mijn dierbaren thuis, in plaats van alleen in quarantaine in mijn appartement in Den Haag.’

Internationale studenten die hier op uitwisseling zijn, kunnen zich met hun vragen het beste wenden tot hun uitwisselingscoördinator. Ervaar je angst, stress of eenzaamheid in deze moeilijk tijd? Je kunt contact opnemen met de ‘Listening Phone’, georganiseerd door Student Support Services. Bel 071 527 1132 of e-mail studentsupport@leidenuniv.nl dan bellen we je terug. The Listening Phone is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.