Universiteit Leiden

nl en

Nieuw onderzoeksrapport: Land and climate change: Rights and environmental displacement in Mozambique

Nieuw onderzoeksrapport en beleidsbrief van Carolien Jacobs en Bernardo Almeida

Mozambique is een land dat gevoelig is voor natuurrampen zoals overstromingen en cyclonen, en door de klimaatverandering nemen deze risico's toe. De cycloon Idai, die in maart 2019 het centrale deel van het land met ongekende kracht trof, was een duidelijk voorbeeld van de problemen waarmee het land in de toekomst geconfronteerd zal worden. Extreme weersomstandigheden zoals de cycloon Idai kunnen tot veel problemen leiden in relatie tot landrechten, zowel in de gebieden die rechtstreeks door dergelijke rampen worden getroffen, als in de gebieden waar ontheemden hun toevlucht zoeken. Overheidsingrijpen zoals het (al dan niet) gedwongen verhuizen van mensen uit risicogebieden maken vaak deel uit van maatregelen om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te bestrijden.

Photograph by Bernardo Almeida

Op basis van een zes maanden durend onderzoeksproject, gefinancierd door het Kennisplatform Security and Rule of Law, beschrijft en analyseert dit rapport wat er gebeurde in de nasleep van de Cycloon Idai in Mozambique. Hoe verliep het proces van herhuisvesting en wat vonden de betrokken mensen er van? In hoeverre zijn hun rechten beschermd door nationale en internationale wetgeving? Naast het onderzoeksrapport, schreven de onderzoekers een beleidsbrief met de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen. Beide documenten zijn in zowel Engels als Portugees beschikbaar.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.