Universiteit Leiden

nl en

Esa Kasmir: ‘Door de online videocolleges móet ik wel uit mijn pyjama stappen'

Esa Kasmir (21) is derdejaarsstudent International Studies en doet de minor Filosofie. Hoe gaat hij om met de huidige situatie en hoe houdt hij contact met vrienden en familie?

‘Op dit moment ben ik thuis met mijn vriendin. Ik heb veel meer vrije tijd dan voorheen. Ik probeer 'niet naar buiten mogen' te zien als een uitdaging in plaats van een strenge sanctie. Nu de kappers dicht zijn, laat ik mijn vriendin mijn haar knippen. Gelukkig ging dat goed! Natuurlijk is er Netflix en dat is nu - meer dan ooit - een geweldige bron van vermaak. Ik lees ook erg veel en samen met mijn vriendin kijken we naar Bob Ross op YouTube en schilderen we met hem mee. Een andere hobby waar ik nu tijd voor heb is koken. Ik breng nu regelmatig drie uur in de keuken door en maak dan allerlei lekkers.’

Online onderwijs is leuk

‘De overstap naar online studeren kwam vrij plotseling en ik denk dat niemand daar echt op voorbereid was. Desondanks verliep de overstap naar online best vlot. Het verschilt natuurlijk van professor tot professor en hun technische vaardigheden, maar over het algemeen is mijn ervaring positief. Online onderwijs is leuk omdat het een soort structuur aan je dag geeft. En het feit dat iedereen me kan zien, geeft me een reden om uit mijn pyjama te stappen.’

Gefocust blijven

‘Het meest uitdagende aspect van online onderwijs is het vinden van motivatie om voor langere tijd gefocust te blijven. Zeker als ik een van mijn filosofie colleges heb (die drie uur duurt) merk ik dat ik nogal eens iets vind wat me afleidt. Om dit tegen te gaan probeer ik alle mogelijke afleidingen zo ver mogelijk bij mij vandaan te houden. Maar dit lukt niet altijd...’

Crises maken duidelijk wat belangrijk is

‘Contact houden met vrienden gaat nu heel anders. Natuurlijk zou ik graag met mijn vrienden naar de bar gaan, maar in plaats daarvan drinken we een biertje aan de telefoon. Koppel dat aan het spelen van online games en ik vermaak me prima! Ook mijn familie bel ik vaak. Ik heb meer contact met hen dan voor de pandemie. Crises maken heel duidelijk wat belangrijk is en wat minder.’

Esa's boodschap

‘Laat het virus je dagelijkse leven niet domineren en wees niet bang om het overal op te lopen. Maar neem het virus alsjeblieft wel serieus. Was je handen en houd afstand. Wees je bewust van de situatie en de nationale maatregelen, maar word niet paranoïa.’

Ben je een student en maak je je zorgen? We zijn er voor je! Lees meer over de Student Support Services.

De serie Humanities at Home is de tijdelijke vervanger van de Humans of Humanities. Hierin verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.