Universiteit Leiden

nl en

Rik Mom krijgt een NWO-tenure track en keert terug op oude nest

Chemicus Rik Mom krijgt via NWO een tenure track-positie bij het Leids Instituut voor Chemisch onderzoek, waar hij in 2017 cum laude promoveerde. Mom gaat onderzoek doen naar het opslaan van duurzame energie door middel van het splitsen van water. Met nieuwe methoden zal hij op atomaire schaal onderzoeken welke eigenschappen bepalen hoe lang de katalysatoren mee gaan en hoe efficiënt ze werken.

Je bent gepromoveerd in Leiden, waarna je een postdoc in Duitsland bent gaan doen. Waarom wilde je terugkomen naar Leiden? 

‘Leiden is het kloppende hart van het fundamentele katalyse-onderzoek in Nederland. Of het nu gaat om de productie van synthetische brandstoffen of om de elektrochemische reacties waarmee we in de toekomst enorme hoeveelheden duurzame energie kunnen opslaan, dit is de plek om uit te vinden hoe katalysatoren op het niveau van atomen en moleculen werken. En dat begrip op het kleinste niveau, van atomen en moleculen, dat is mijn wetenschappelijke passie.’ 

Rik Mom bij de synchrotron, een deeltjesversneller

Wat verwacht je voor elkaar te krijgen met deze beurs? 

‘In eerste instantie ga ik kijken naar de reacties waarmee je elektrische energie op kunt slaan in waterstof door middel van het splitsen van water. Ook ga ik kijken naar hoe je die energie er later weer uit kunt halen door de reactie om te draaien. Op dit moment zijn de zeldzame materialen platina, iridiumoxide en rutheniumoxide onmisbaar om deze reacties efficiënt uit te voeren. In de komende jaren wil ik erachter komen wat deze materialen zo bijzonder maakt en in welke omstandigheden ze optimaal presteren.  

‘Om hierachter te komen ga ik (röntgen-)spectroscopische methoden ontwikkelen. Met deze methoden kan ik de elektroden tijdens elektrochemische reacties bestuderen. Hierdoor kan ik in kaart brengen hoe het elektrodeoppervlak en zijn omgeving er op het niveau van atomen uit ziet terwijl de elektrode aan het werk is. Door dit onder verschillende omstandigheden te doen, bijvoorbeeld door de zuurgraad aan te passen of de compositie van de vloeistof waarin de reactie plaatsvindt, wil ik begrijpen op welke manier de omstandigheden de prestaties van de elektrode beïnvloeden. Met deze informatie kunnen nieuwe strategieën worden ontwikkeld om elektrochemische processen te optimaliseren.’ 

Drie jaar terug in de tijd: cum laude voor Mom

 In 2017 promoveerde Rik Mom cum laude op een revolutionaire manier om katalysatoren in actie tot in detail te onderzoeken. Bekijk hier hoe hij over zijn ‘baby’ Sputnik praat, de machine die hij tijdens zijn promotie bouwde.  

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Tenure track

Mom: ‘Een tenure track is een proefperiode van vijf jaar, waarin je de kans krijgt jezelf te bewijzen als leider van een onderzoeksgroep. In deze periode moet ik aantonen dat ik met originele onderzoeksideeën kan komen en moet ik voldoende beurzen binnenhalen om deze ideeën uit te kunnen voeren. Lukt dit, dan krijg ik “tenure” van de universiteit, oftewel een vaste aanstelling als universitair hoofddocent.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.