Universiteit Leiden

nl en

Leiden Leadership Podcast: Leiderschap en het werken volgens de bedoeling

In de vijfde aflevering van de Leiden Leadership Podcast gaat Johan Jan Beukman in gesprek met Rosanne Stotijn (Chief Change Officer bij de Sociale Verzekeringsbank) en Ben Kuipers (Director Leiden Leadership Centre). De aflevering staat in het teken van het werken volgens de bedoeling. Wat vraagt dit van leiderschap?

Rosanne Stotijn legt uit wat werken volgens de bedoeling is en hoe de Sociale Verzekeringsbank daar zo goed mogelijk vorm aan probeert te geven. Nu de toeslagenaffaire nog vers in het geheugen staat, is het extra duidelijk dat het noodzakelijk is om de maatschappelijke missie van een organisatie te verbinden met hoe deze wordt uitgevoerd. Rosanne spreekt dan ook over wetten uitvoeren vanuit de geest van de wet en niet alleen vanuit de letter, waarbij er ruimte is voor maatwerk. 

Ben Kuipers vertelt ons over het belang van leiderschap bij werken volgens de bedoeling en waarom wetenschappelijk onderzoek hiernaar zo nodig is. Hij spreekt daarbij over een andere bril op leiderschap. Waar vroeger vaak een ‘leidercentrische’ benadering gold, wordt leiderschap hedendaags veel breder getrokken. Ook spreekt hij over de rol van leiderschap in een veranderingsproces. Daarbij vullen top-down en bottom-up veranderingen elkaar aan, en is het de kunst om tijd en ruimte hiervoor te vinden. We introduceren daarnaast een nieuwe rubriek: de gasten worden een paar stellingen voorgelegd door Sophia Wouda (student Bestuurskunde). 

Beluister de nieuwe aflevering hier.

Leiden Leadership Podcast

Beluister de nieuwe aflevering
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.