Universiteit Leiden

nl en

Geerten Boogaard over besluitvorming gemeenteraden tijdens de coronacrisis

Met de huidige coronacrisis die Nederland compleet lam heeft gelegd staan gemeenteraden voor een lastige keuze wel of niet vergaderen. Vorige week heeft in Zoeterwoude ondanks protest van raadsleden de raadsvergadering toch plaatsgevonden door handig gebruik te maken van art. 20 van de Gemeentewet.

Door art. 20 van de Gemeentewet mag een minderheid van de raad beslissingen nemen alsof ze de hele gemeenteraad vertegenwoordigen. Schandalig misschien maar het mag wel, aldus Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden in het Leidsch Dagblad. Toch betitelt hij de situatie in Zoeterwoude als ‘volstrekt onnodige powerplay van de burgemeester’.  Boogaard zou het nog begrijpen als er cruciale beslissingen genomen moeten worden.  Wanneer er een belangrijke deadline zou worden gemist bijvoorbeeld. Maar dan nog neem je alleen nog een besluit over dat onderdeel en laat je de rest van de agenda even rusten tot de hele raad wel weer aanwezig is. Dan bespreek je ook dat cruciale onderdeel nogmaals met elkaar. Daar is nu totaal geen sprake van.

Ironisch genoeg vergadert de Tweede Kamer vrijdagmiddag over een noodwet die vastlegt dat gemeenteraadsbesluiten voortaan ook digitaal mogen worden genomen. ‘Als het een beetje meezit zal deze wet volgende week in werking treden, vertelt Boogaard. ‘Als ze daar even op hadden gewacht in Zoeterwoude was deze consternatie helemaal niet nodig geweest’.

In zijn column in Binnenlands Bestuur gaat Boogaard in op de democratische waarde van fysieke besluitvorming. Verlies zal het echter zijn als tijdens deze crisis een onbezonnen digitalisering de essentiële democratische processen zou aanvreten. Dat zal gebeuren als de digitale besluitvorming in gemeenteraden en Staten die straks mogelijk wordt, uitgroeit tot een volwaardig alternatief voor fysieke besluitvorming. Dan komt er heel veel op het spel te staan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.