Universiteit Leiden

nl en

Grote winst voor CLAIRE in ‘seed funding’ ronde van 50 miljoen euro

De Europese Commissie heeft 50 miljoen euro vrijgemaakt om kunstmatige intelligentie in Europa te versterken. Vijf consortia werden geselecteerd om deze 50 miljoen te besteden om het onderzoek naar kunstmatige intelligentie in Europa voor te bereiden op grotere investeringen. Hiervoor worden vier nieuwe netwerken van centra van excellentie in kunstmatige intelligentie opgezet, waarvan drie onder leiding van CLAIRE. Leids hoogleraar Holger Hoos zal daarnaast via CLAIRE het overkoepelende coördinatiemandaat leiden tussen deze netwerken van centra van excellentie en de Europese Commissie.

Betere samenwerking stimuleren

‘Europa zal wereldleider worden in de op de mens gerichte, betrouwbare kunstmatige intelligentie (AI)’, zegt Holger Hoos, hoogleraar Machine Learning en CLAIRE-oprichter. ‘Om daar te komen moeten we de AI-gemeenschappen bij elkaar brengen, om zo betere samenwerking te stimuleren en een kritische massa te bereiken in AI-onderzoek en –innovatie. Met dit plan in ons achterhoofd hebben we CLAIRE opgericht en ik ben blij dat we nu een officieel mandaat hebben ontvangen van de Europese Commissie om deze belangrijke inspanning te coördineren.’

Gebruik van alle expertise

Drie van de geselecteerde projecten, TAILOR, Humane-AI-Net en Ai4Media, vormen netwerken van centra van excellentie in onderzoek naar kunstmatige intelligentie. LIACS zal lid worden van twee van deze netwerken, die zich richten op de grondslag van betrouwbare AI en mensgerichte AI. VISION, onder leiding van Hoos, zal de coördinatie tussen de netwerken en de Europese Commissie verzorgen. ‘Het is belangrijk om alle expertise in kunstmatige intelligentie samen te brengen om elkaar zo te versterken,’ zegt Ana Paiva, hoogleraar aan de Universiteit van Lissabon en lid van het bestuur van CLAIRE en TAILOR. ‘Onze voorstellen zijn daarom niet alleen gericht op de nieuwe netwerken van centra van excellentie, maar ook op de expertise die buiten de netwerken ligt.’ 

Concurrentie bijhouden

De 50 miljoen euro is bedoeld om Europa te positioneren als leider op het gebied van mensgerichte kunstmatige intelligentie en om de weg vrij te maken voor nog veel grotere investeringen in de toekomst. Dit is van cruciaal belang om Europa concurrerend te houden met landen als de VS, China en Canada. Deze landen investeren aanzienlijk hogere bedragen in AI-onderzoek en innovatie.

CLAIRE helpt de strijd tegen Covid-19

Door gebruik te maken van de kritische massa aan expertise op alle gebieden van AI heeft CLAIRE ook aangeboden om overheidsinstellingen te helpen in de strijd tegen Covid-19. ‘Er is veel bewijs dat kunstmatige intelligentie een verschil kan maken bij het omgaan met Covid-19,’ zegt Hoos. ‘Landen als China en de VS gebruiken kunstmatige intelligentie in de strijd tegen het coronavirus. Om daarmee aan de slag te gaan hebben wetenschappers een duidelijke boodschap nodig van Europese en nationale autoriteiten, evenals een effectieve coördinatie. CLAIRE zet zich daarom in om de expertise die we hebben in te zetten en deze gezamenlijke inspanning op vrijwillige basis te coördineren.’
 

Over CLAIRE

CLAIRE (Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe) is een organisatie die door de Europese AI-gemeenschap is opgericht met het doel om Europees AI-onderzoek en -innovatie te versterken. De focus ligt hierbij op mensgerichte AI. CLAIRE’s netwerk bestaat uit meer dan 350 onderzoeksgroepen en onderzoeksinstituten, die gezamenlijk meer dan 21.000 werknemers in 35 landen bestrijken. Daarnaast is CLAIRE bezig met het opzetten van een industrienetwerk, om een nauwe band te creëren tussen non-profit onderzoek en industriële toepassingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.