Universiteit Leiden

nl en

Scholieren over de Open Dag: ‘Ze geven je eerlijke informatie’

Het was druk tijdens de Open Dag van de Universiteit Leiden. Ruim 7000 scholieren kwamen naar Leiden om zich te oriënteren. Wat verwachten ze van hun studie? Worden ze lid van een vereniging en gaan ze op kamers? De feedback van 5 studiekiezers.

Felice, Oegstgeest (16), is van plan om twee studies te doen.

‘Heel apart dat de Open Dag in een kerk is. Maar wel handig, al die studies bij elkaar. Mijn plan is om straks twee studies te gaan doen. Een Master in Bedrijfskunde of Rechten en daarnaast een Bachelor in Frans, Engels of Russisch. Frans vind ik gewoon een mooie romantische taal en Russisch lijkt me handig als ik straks ergens in Rusland onderhandelingen moet voeren. Ik woon nu nog in Oegstgeest, een sprongetje op de fiets, maar als je wil feesten kun je toch beter op kamers gaan in Leiden. Stiekem ligt mijn droom veel verder weg. Ik zwem wedstrijden en probeer een beurs te krijgen om te studeren in Amerika. Als dat niet lukt ga ik gewoon lekker in Leiden studeren. Net als mijn broer.’

Felice

Adinda, Amsterdam (28), wil Koreastudies studeren.

‘Ik ben voor Koreastudies naar de Open Dag gekomen. Bijzonder? Ik ben gewoon heel erg geïnteresseerd in alles wat met Korea te maken heeft.  Ik kijk al vanaf mijn zestiende naar Koreaanse series op internet. Nu wil ik de taal leren. Al heb ik nog geen idee wat ik er later mee kan gaan doen. Leiden is trouwens de enige plek waar je het kunt studeren, een mooie stad zeg. Ik ben er vandaag voor het eerst, alles is zo schattig hier, de huizen zijn veel kleiner dan in Amsterdam. Over ‘klein’ gesproken, de opleiding Koreastudies is dat ook, hoorde ik net. Ik vind dat alleen maar fijn. Dan is er lekker veel 1 op 1-contact.’

Adinda

Paul, Frankfurt (20), vindt studeren in Duitsland veel te massaal.

‘Ik was al met een studie begonnen in Frankfurt, maar studeren in Duitsland is heel erg massaal. Ik had colleges met 600 mensen, waarbij er helemaal geen ruimte was voor discussies. De Open Dagen zijn in Duitsland ook totaal anders dan hier. Daar hoor je echt alleen maar positieve verhalen. Hier kun je met studenten praten en die geven je eerlijke informatie. Ze vertellen ook wat minder is aan een studie. Ik heb me aangemeld voor International Relations and Organisations in Den Haag.  Vanuit Leiden ben je daar zo. Nóg een voordeel van studeren in Nederland, alles is zo lekker dichtbij.’

Paul

Martijn, Breezand (19), wil iets doen met milieu.

‘Wat ik precies ga studeren, weet ik nog niet. Eigenlijk vind ik alles wel leuk.  Daarom is deze Open Dag ook zo goed; alle studies bevinden zich op een plek. Ik ben ook op een Open Dag in Utrecht geweest en dan moet je je eerst inschrijven voor van alles en wat. Dit is veel toegankelijker. Ik kom trouwens net terug van de presentatie Liberal Arts and Sciences: Global Challenges. Wat ik begrijp is dat het een hele brede studie is, iets met Rechten, Duurzaamheid en –  o jee –  ik ben die andere peilers vergeten. Ik zit er nog niet helemaal in, zoals je merkt. Ik ben dan ook net terug van een lange reis door Indonesië. Iets met het milieu lijkt me in ieder geval interessant. En hard nodig. Ik zwom in Indonesië tussen het koraal – én het plastic.’

Martijn

Sam, Alkmaar (18), neemt eerst een tussenjaar.

‘Eigenlijk weet ik nu al dat ik ga kiezen voor Leiden. Ik kende de stad al, want onze school heeft meegedaan aan het naspelen van de Verenigde Naties in Leiden. Ik was Noord-Korea. Een voorschot op mijn latere carrière, want ik wil diplomaat worden of werken in de publieke sector als adviseur. Daarom kies ik voor Internationale Politiek. Ik stel mijn studie alleen nog wel even uit, want volgend jaar neem ik eerst een tussenjaar voor een wereldreis. Daarna haak ik niet af. Ik ga zeker studeren. Dat ben ik aan mezelf verplicht, en aan mijn ouders.’

Sam

Tekst: Nicolline van der Spek
Beeld: Marc de Haan
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.