Universiteit Leiden

nl en

Geerten Boogaard spreekt bij presentatie ROB-rapport ‘Decentrale taak is politieke zaak’

Tijdens een Atriumlezing van de VNG op 13 februari presenteerde de Raad voor het Openbaar Bestuur zijn rapport Decentrale taak is politieke zaak. Naar een sturende rol van de gemeenteraad in het sociaal domein. Het rapport evalueert de positie van de gemeenteraden bij het eerste lustrum van de grote 3D-operatie. Wat is er geworden van de verwachting van minister Plasterk, vijf jaar geleden, dat de decentralisaties een impuls voor de lokale democratie zouden gaan vormen? Weinig, aldus de Raad in zijn rapport.

Na de presentatie van het rapport reflecteerde Geerten Boogaard, Thorbecke-hoogleraar, op verzoek van de Raad voor het Openbaar Bestuur als eerste op de inhoud van het rapport. Nadat hij de kwaliteit van het onderzoek had geprezen, vroeg hij zich met het oog op de discussie nog wel af of er niet meer onderzoek moest worden gedaan naar de redenen waarom raadsleden eigenlijk zéér zelden politiek maken van afgeschaalde taken en of de voorgestelde aanbevelingen van de Raad van het Openbaar Bestuur wel aansloten op deze vermoedelijk veel dieper liggende oorzaken. Op verzoek van Sociaalweb.nl bewerkte Boogaard zijn co-referaat tot een blog voor hun site. Voorafgaand aan de Atriumlezing leverde hij verder een bijdrage aan een podcast van de VNG over dit onderwerp.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.