Universiteit Leiden

nl en

Ilze Bot ontvangt prestigieuze beurs Hartstichting

Net voor de kerst ontvingen drie getalenteerde wetenschappers goed nieuws: ze ontvangen een persoonlijke onderzoeksbeurs van de Hartstichting. Ilze Bot van het Leiden Academic Centre for Drug Research is één van hen. Zij ontvangt de Established Investigator beurs van 650.000 euro. Hiermee kan ze vijf jaar lang onderzoek doen naar slagaderverkalking. Bot: 'Dat is belangrijk, want er zijn dringend nieuwe medicijnen nodig om de gevolgen van slagaderverkalking te verminderen.'

Voorkomen van hart- en herseninfarcten

Bij slagaderverkalking denk je misschien al snel aan vetten, zoals cholesterol. Maar ook je afweer (immuunsysteem) speelt een belangrijke rol. Bot gaat met de nieuwste technieken een bepaalde cel van ons afweersysteem onderzoeken: de mestcel. Normaal gesproken doen deze cellen goed werk; ze doden effectief bacteriën en virussen. Maar in de slagaderen kunnen ze verkalking verergeren.

Daarom hoopt Bot een manier te vinden om te voorkomen dat mestcellen de slagaderverkalking binnendringen. 'Kort gezegd ga ik op zoek naar de knoppen waaraan we moeten draaien om de schadelijke werking van mestcellen te verhinderen,' vertelt ze aan Sleutelstad. 'Dit kan hopelijk een goede basis zijn voor een nieuw geneesmiddel om infarcten te voorkomen.'

Topwetenschappers hard nodig

'Met deze onderzoekbeurzen geven we toptalent de kans zich maximaal te ontwikkelen als wetenschapper, en belangrijk innovatief onderzoek te doen', vertelt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. 'We hebben deze mensen hard nodig om de forse stijging van het aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen, en patiënten een betere behandeling te bieden.’ 

De drie wetenschappers zijn na een strenge selectieprocedure gekozen uit 33 kandidaten. Nationale en internationale experts beoordeelden alle aanvragen kritisch. De onderzoekers met het beste projectvoorstel mochten hun plan presenteren voor een commissie van hoogleraren. De commissie beoordeelde de kandidaten én hun onderzoek, en koos de drie winnaars.

Over de Dekkerbeurzen

De persoonsgebonden Dekkerbeurzen zijn ruim dertig jaar geleden in het leven geroepen door dr. Dekker, toenmalig medisch directeur van de Hartstichting. Er zijn zes soorten Dekkerbeurzen, voor verschillende fases in de loopbaan van wetenschappers.

Afgelopen zomer ontvingen tien wetenschappers Dekkerbeurzen in de eerste vier categorieën. Nu zijn de beurzen in de laatste twee categorieën toegekend: Junior Clinical Scientist en Established Investigator.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.