Universiteit Leiden

nl en

Leiden Advocacy Project on Plastic betrokken bij Operatie Knetterbal

Onderzoeksresultaten van het Leiden Advocacy Project on Plastic zullen worden gebruikt om te bekijken welke juridische mogelijkheden er zijn om het zogeheten knetterbal-vuurwerk te verbieden.

Knetterbal-verkopers Hema en Albert Heijn lieten vorige week vrijdag weten de knetterballen per direct uit het assortiment te halen. Al snel werd dit bericht veel gedeeld op social media en ook de landelijk pers berichtte erover.

Dirk Groot en Merijn Tinga met knetterballen

Hema en Albert Heijn handelden naar aanleiding van een verzoek van Plastic Soup Surfer-leden Merijn Tinga en Dirk Groot. Zij zetten Operatie Knetterbal op om deze vorm van vuurwerk van de straat te krijgen. Een motie in de Tweede Kamer had al succes: de minister gaat kijken hoe het knalvuurwerk met plastic kan worden aangepakt.

Leiden Advocacy Project on Plastic (LAPP) had voor de Plastic Soup Surfer al eerder uitgezocht hoe het zit met de aansprakelijkheid van producenten en verkopers van producten die leiden tot milieuvervuiling. Met Operatie Knetterbal zullen de uitkomsten hiervan worden gebruikt voor juridische actie. Komende tijd zal LAPP voor de Plastic Soup Surfer een dagvaarding voorbereiden om plastic vuurwerk te laten verbieden door de rechter.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.