Universiteit Leiden

nl en

Heeft Trump de bevoegdheid om op eigen houtje Mexicaanse drugsbendes op te rollen?

De Amerikaanse president Trump overweegt militair in te grijpen in Mexico om voorgoed af te rekenen met de drugskartels, maar Mexico zit niet te wachten op interventie door andere landen. Volgens, Jelle van Buuren, universitair docent aan het Institute of Security en Global Affairs, is het gewenste militaire ingrijpen van Trump dan ook makkelijker gezegd dan gedaan.

Trump wilt de Mexicaanse drugsbendes op de Amerikaanse terreurlijst te zetten als buitenlandse terroristische groeperingen (FTO’s). Wanneer de bendes op de lijst zijn geplaatst, vormen ze een officiële bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. ‘Dat geeft de VS de vrijheid en ruimte om militair op te treden in andere landen’, aldus Jelle van Buuren. ‘Denk daarbij vooral aan speciale eenheden en drones. Het sturen van een echt leger zal niet snel gebeuren.’ Wie er uiteindelijk op de terreurlijst wordt geplaatst, wordt voor een groot deel bepaald door de Amerikaanse president zelf, legt van Buuren uit: ‘Als opperbevelhebber heeft Trump een vrij grote vrijheid om organisaties op de terreurlijst te zetten, door het gebruiken van zijn discretionaire bevoegdheid. Al wordt hij natuurlijk geadviseerd door generaals en adviesraden.’

Opereren in een schemerwereld

Schenden de Amerikanen dan niet de soevereiniteit van Mexico, mochten ze in actie komen? Van Buuren geeft aan dat de VS dan in een schemerwereld zou opereren: ‘Zonder oorlogsverklaring is het officieel een schending van de soevereiniteit. Toch klopt het juridisch gezien in de ogen van de Amerikanen. In het geval van buitenlandse terroristische groeperingen mogen zij optreden in andere landen, omdat de veiligheid van de VS op het spel staat.’

Lees het volledige artikel op de website van RTLZ . 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.