Universiteit Leiden

nl en

Aart Hendriks geeft lezing in Madrid over euthanasie

Aart Hendriks, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden, heeft op woensdag 11 december 2019 een lezing gegeven in Madrid over euthanasie. Dit op uitnodiging van de Spaanse artsenorganisatie.

De Madrileense artsenorganisatie, Ilustre Colegio Oficial de Médicos de Madrid, heeft samen met de afdelingen van deze organisatie in Baskenland, Catalonië en de Canarische Eilanden, enquêtes uitgezet onder Spaanse artsen om hen te vragen over hoe zij aankijken tegen euthanasie. Ruim 80% is van mening dat euthanasie via wetgeving moet worden gelegaliseerd. Daarentegen geeft ongeveer 30% aan zelf waarschijnlijk geen medewerking te willen verlenen aan euthanasie. Niet geheel toevallig heeft de Spaanse socialistische partij (PSOE) een wetsvoorstel ingediend om euthanasie deels te legaliseren. Dit idee kan rekenen op ruime steun onder de bevolking.

Tijdens het debat bleek dat veel artsen het hoogst noodzakelijk vinden dat euthanasie wordt gelegaliseerd. Ook de tegenstanders lieten van zich horen. Zij stelden dat artsen niet zijn opgeleid om patiënten te doden en dat euthanasie in strijd is met de medische ethiek.

Aart Hendriks gaf een samenvatting over de situatie in Nederland, België, Luxemburg en Zwitserland. De Leidse huisarts Adriaan Goslinga vertelde over een euthanasiegeval uit zijn eigen praktijk. Dat laatste zorgde voor een muisstille zaal, met een daverend applaus als reactie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.