Universiteit Leiden

nl en

Kinderen strijden tegen elkaar met robots

Robots, zenuwachtige blikken en vooral veel plezier. Kinderen tot en met 16 jaar kwamen op 16 november bij elkaar voor de MakeX competitie. Deze robotcontest, waarin kinderen zelf robots programmeren, moet leerlingen enthousiast maken voor technologie en programmeren.

Opening door Tessa Verhoef

'Toen ik begon met de opleiding Kunstmatige Intelligentie moest ik altijd uitleggen wat ik precies deed. De tijden zijn zo erg veranderd. Alles om ons heen wordt beïnvloed door informatica en Kunstmatige Intelligentie,' zegt Tessa Verhoef, universitair docent in het Media Technology-programma van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). 'Het is ontzettend leuk om te zien dat jullie op zo'n jonge leeftijd al zo geïnteresseerd zijn in technologie en programmeren.' Ze opent de dag met een speech over haar redenen om Kunstmatige Intelligentie te gaan studeren. Ze vertelt daarnaast over haar werk bij LIACS, haar onderzoek op Lowlands met Max van Duijn en het Media Technology Lab. 

De wedstrijd - hoe werkt het?

Twaalf teams van twee personen deden mee aan de wedstijd met hun van te voren geprogrammeerde mBot. De teams waren verschillende leerlingen van het Twents Carmel College, Stedelijk Gymnasium Schiedam, Lumion Amsterdam en Roncalli Mavo. 

De robot moet vervolgens zelfstandig verschillende opdrachten uitvoeren, zoals blokken verplaatsen, schakelaars omzetten en een parcours afleggen. Madelon Rietveld, onderwijsontwikkelaar bij WisMon, frist het geheugen van de deelnemers op met een korte uitleg over de spelregels. Zo mogen de deelnemers bijvoorbeeld de robot niet aanraken zonder dat hier toestemming voor is gegeven door de scheidsrechter. 

Keuring

Voordat de deelnemers kunnen beginnen aan de wedstrijd, moet hun voorgeprogrammeerde robot door de keuring heen komen. Een team van experts weegt de robot en beoordeelt het logboek dat de deelnemers hebben bijgehouden. 

Oefening baart kunst

Voor start van de wedstrijd is er ruimte om de laatste hand te leggen aan de robots. Er zijn computers aanwezig om kleine aanpassingen te doen in het programma en de deelnemers kunnen oefenen met het wedstrijdparcours dat de robots moeten afleggen. 

De wedstrijd

Spanning onder de deelnemers wanneer hun robots het parcours afleggen. Onderweg krijgt het team punten als er een object van het parcours wordt geveegd. 

De eindstand

Na een inspirerende en vooral competitieve dag is het tijd voor de prijsuitreiking. Team Techno-Tank van het Twents Carmel College wint de eerste plek in de wedstrijd en gaat hiermee naar China om te strijden in de finale.  

Het MakeX event is een robotcompetitie georganiseerd door Eurofysica. Eurofysica heeft als missie om leerlingen en professionals in het onderwijs te motiveren en inspireren door vernieuwende leermiddelen van hoge kwaliteit, waarmee snellere en betere leerresultaten behaald kunnen worden. Als educatieve partner heeft WisMon leraren en leerlingen voor en tijdens MakeX ondersteund. Met deze competitie hopen zij een bijdrage te leveren aan het enthousiast maken van leerlingen voor technologie en programmeren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.