Universiteit Leiden

nl en

Einde van fenomeen slapende dienstverbanden

Wanneer een arbeidsongeschikte langdurig thuis zit en geen loon ontvangt is er sprake van een ‘slapend dienstverband’. De werkgever probeert op deze manier te voorkomen dat de transitievergoeding moet worden betaald. De Hoge Raad zet daar nu een streep door. Voor duizenden werknemers is dat onwaarschijnlijk goed nieuws aldus Stefan Sagel.

Sagel arbeidsrecht advocaat en hoogleraar arbeidsrecht, staat een werknemer bij die sinds 1986 als monteur in dienst is bij een kalksteenfabriek in Limburg. Door rugklachten raakte de monteur in 2016 arbeidsongeschikt, zo erg dat hij nooit meer aan het werk kan. Toch wilde het bedrijf hem niet ontslaan. De kantonrechter in Roermond kwam er zelf niet uit, en vroeg of de Hoge Raad wilde meekijken. Die beslist nu dus in het voordeel van de werknemer.

Sagel verwacht dat het aantal slapende dienstverbanden naar aanleiding van deze uitspraak al snel zal afnemen. „Veel werkgevers die nog in de ‘verzetstand’ zaten, zullen afzien van een procedure nu er zo’n duidelijke uitspraak ligt. Zij zullen denken: laat ik het maar regelen, dan ben ik er vanaf.”

Lees het artikel in Trouw en NRC

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.