Universiteit Leiden

nl en

Prestigieuze onderscheiding voor farmacoloog Meindert Danhof

Meindert Danhof heeft de Høst Madsen-medaille ontvangen voor zijn pionierwerk op het gebied van systeemfarmacologie. Hij ontving de onderscheiding op 22 september tijdens het FIP World Congress of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences in Abu Dhabi.

De Høst Madsen-medaille is de hoogste farmaceutische wetenschappelijke onderscheiding van het FIP, de International Pharmaceutical Federation die meer dan 4 miljoen farmaceuten en farmaceutisch wetenschappers wereldwijd vertegenwoordigt. De onderscheiding wordt elke twee jaar toegekend en is vernoemd naar Deens farmaceutisch wetenschapper en voormalig FIP-president Erik Høst Madsen.

Veertig jaar wetenschap

Meindert Danhof studeerde in Groningen en promoveerde aan de Universiteit Leiden bij hoogleraar Douwe Breimer. Hij deed vervolgens enkele jaren onderzoek in de Verenigde Staten. Daarna keerde hij terug naar Leiden en specialiseerde zich in de studie van het verband tussen farmacokinetiek en de effecten van medicijnen. In 1996 werd hij hoogleraar bij de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, in 2007 tevens hoogleraar bij het LUMC. Van 2005 tot 2012 was hij wetenschappelijk directeur van het Leiden Academic Center for Drug Research (LACDR).

Belangrijkste pionier

Meindert Danhof is de belangrijkste pionier van de systeemfarmacologie, aldus Tatsuro Irimura, voorzitter van de Board of Pharmaceutical Sciences van FIP, bij de uitreiking van de onderscheiding. Danhof staat algemeen bekend om zijn aanzienlijke bijdragen aan het begrip van de effecten van medicijnen, doordat hij  farmacokinetiek, het lot van medicijnen in het lichaam, farmacodynamiek, de werkingswijze van medicijnen in het lichaam, en kennis over stoornissen in het lichaam combineert. Deze gecombineerde werkwijze staat tegenwoordig bekend als systeemfarmacologie.

Nieuwe medicijnen

Danhof is auteur van bijna 500 wetenschappelijke artikelen in peer-reviewed tijdschriften en droeg bij aan vele boekhoofdstukken. Ook in de farmaceutische industrie is hij een gerespecteerde naam, doordat zijn wetenschappelijke resultaten hebben bijgedragen aan het effectief ontwikkelen van nieuwe medicijnen

Voor de FIP was Danhof actief in commissies en hij presenteerde op vele congressen. In 2017 was hij voorzitter van het programmacommittee van het Pharmaceutical Science World Congress in Stockholm. ‘Zijn toewijding om dit congres van Stockholm te organiseren was essentieel voor het fenomenale succes van dit evenement, en als voorzitter van Board of Pharmaceutical Sciences wil ik mijn oprechte dank uitspreken’, aldus Irimura in zijn rede.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.