Universiteit Leiden

nl en
V.l.n.r.: Ronald Hanson, Bas van Bavel, Yvette van Kooyk, Amina Helmi, Andrea Evers en Jack Pronk (credits: Bram Saeys)

Stevinpremie voor grensverleggende wetenschap van Andrea Evers

Tijdens de uitreiking van de Spinozapremie en Stevinpremie op 2 oktober 2019 overhandigde minister Ingrid van Engelshoven de beeldjes aan de zes winnaars van deze 'Nederlandse Nobelprijzen'. Andrea Evers roemde bij de presentatie van haar plannen de inzet van de collega's bij Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie: 'Het echte werk wordt gedaan op de werkvloer.'

Henriët Middendorp: Zó waanzinnig trots op het boegbeeld van ons fantastische onderzoeksteam!

Alle zes laureaten krijgen beurtelings het podium van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Evers houdt een pleidooi voor verbinding, niet alleen in de wetenschap en toegepaste wetenschap, maar ook over de grenzen heen met bijvoorbeeld kunst in Museum Boerhaave, of met maatschappelijke partners om samen wetenschap te integreren in de samenleving. Een voorbeeld daarvan is het gezondheidsprogramma BENEFIT for all. Daarin sparen hartpatiënten ter beloning van een gezonde leefstijl voor korting op leuke uitjes. Voor BENEFIT for all heeft Evers één van haar grote subsidies ontvangen.

Stevinpremie voor grensverleggende wetenschap van Andrea Evers
Andrea Evers (credits: Bram Saeys)

Grensverleggende wetenschap

Gezondheidspsycholoog Evers leidt een innovatief, grensoverschrijdend onderzoeksprogramma naar de invloed van psychologische factoren op lichamelijke klachten en aandoeningen. Zij verwierf wereldfaam met haar onderzoek naar placebo-effecten en hun tegenhangers, nocebo-effecten. Haar onderzoek heeft verreikende gevolgen voor de praktijk van hulpverleners; daarnaast ontwikkelt zij E-health toepassingen en zelfhulptools voor patiënten. Zij is een uitmuntend, bevlogen onderzoeker en een geboren communicator, die haar kennis deelt via talloze publicaties, lezingen en frequente optredens in de media. 

Bron NWO: Grensverleggende wetenschap krijgt vorm dankzij Spinozapremie en Stevinpremie

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Andrea Evers: Echte doorbraken vragen om een langetermijnvisie. En geduld. 

Drijfveer voor de wetenschap

Evers is onlangs geïnstalleerd als lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Over haar belangrijkste drijfveer om de wetenschap in te gaan vertelde ze destijds als lid van De Jonge Akademie: 'Ik wilde boven het niveau van een individuele behandeling wilde uitstijgen. Ik vond dat ik meer kon bijdragen als ik met wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld kon aantonen dat iets werkte en dat het dan meer mensen ten goede kan komen dan alleen individuele cliënten. Ik vind het zelf het interessantst als het onderzoek betreft waar veel verschillende disciplines bij elkaar komen. Te merken dat je met soortgelijke thema’s bezig bent vanuit verschillende disciplines en daardoor tot hele nieuwe oplossingen kunt komen, blijft me fascineren.'

Banner v.l.n.r.: Ronald Hanson, Bas van Bavel, Yvette van Kooyk, Amina Helmi, Andrea Evers en Jack Pronk (credits: Bram Saeys)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.