Universiteit Leiden

nl en

Gabriel Inzaurralde: ‘Door literatuur leef je vier keer meer’

Docent en onderzoeker Latijns-Amerikastudies Gabriel Inzaurralde wilde als jonge jongen niets liever dan schrijver worden. Hij schrijft nog steeds en geeft daarnaast lessen uit de Latijns-Amerikaanse literatuur en cultuur door aan zijn studenten. ‘Mijn colleges zijn een voortdurende poging om een geest die gesloten is weer open te maken.’

Oordelen op zijn kop

‘Onze tijd lijdt onder een enge vorm van dogmatisme: een die niet als zodanig wordt ervaren. Ik hou er daarom van om een confronterend element aan mijn lessen toe te voegen. Studenten komen mijn les binnen met een al gevulde rugzak. Ze hebben vanuit huis bepaalde vooroordelen over Latijns-Amerika meegekregen en tijdens mijn lessen probeer ik die ideeën een beetje op zijn kop te zetten.’

‘Een onsuccesvol college is als een student de beelden die hij of zij al in het hoofd heeft, bevestigd ziet. Ik heb mijn werk goed gedaan als een student naar buiten komt en denkt: ‘hey, ik moet mijn kijk op Latijns-Amerika helemaal herzien want hij klopt niet!’

Een studie van jezelf

‘Buiten dat je bij de studie Latijns-Amerikastudies iets leert over de regio, leer je door andere culturen te bestuderen vooral veel over jezelf. Als je je eigen ervaringen en cultuur nooit bevraagt, nooit ziet hoe het anders kan, dan kun je ook niet écht doorhebben waar je mee bezig bent.

Want kennis is relationeel. Vroeger dachten we: als ik naar een studieobject kijk, dan snap ik het. Maar zo werkt het niet. Want wie jij bent, met al je voorgeschiedenis en vooroordelen, kleurt het object waar je naar kijkt. Er bestaat geen echte kennis zonder zelfkennis. Dit inzicht probeer ik in mijn lessen over te brengen.’

Van Uruguay naar Nederland

‘Ik heb niet altijd in Nederland gewoond. In de jaren 70 - na de staatsgrepen in Argentinië en Uruguay - kwamen mijn ouders als politiek vluchteling naar Nederland. Ik was toen 17 jaar en sprak nog geen woord Nederlands. Ik heb toen eerst mijn middelbareschooldiploma gehaald in Spanje en ben daarna Latijns Amerikastudies in combinatie met literatuur en filosofie gaan studeren aan de Universiteit Leiden.

De kracht van cultuur

‘Ik wilde schrijver worden dus ik dacht dat literatuurstudies een slimme keuze was. Maar al snel kwam ik erachter dat je dan juist geen literatuur moet gaan studeren. Je gaat schrijfstijlen analyseren, krijgt gevoel voor kwaliteit en wordt hyperkritisch.’

‘Al heb ik nooit spijt gehad van mijn keuze. Door de literatuur leef je vier keer meer. Niet omdat je meer plekken bezoekt, maar omdat literatuur je dwingt tot een gevoelige en spannende dialoog met je omgeving en met de overlevering. Kunst, fictie, literatuur en film zijn denkondernemingen. Dat is wat we bij Culturele Analyse doen: onze tijd kritisch doordenken.’

Van tolk tot docent

‘Ik heb voor mijn gevoel nooit echt een ‘carrière’ gehad, de grote constante in mijn leven is altijd mijn relatie met de literatuur geweest. Voor mijn brood heb ik allerlei baantjes aangegrepen, zoals een baan als tolk of leraar Spaans bij verschillende instellingen. Dat het toeval wil dat ik inmiddels werk heb waarin ik de meeste dingen die ik leuk vind kan combineren met mijn werk vind ik bijzonder, daar ben ik best dankbaar voor.’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Julia Nolet
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.