Universiteit Leiden

nl en

Summerschool in China: extreme hitte en het Chinese Silicon Valley

Naar school in de zomervakantie? Een aantal van onze studenten ging die uitdaging aan. En dat deden ze niet om de hoek. Via hun opleidingen biofarmaceutische wetenschappen en informatica bezochten ze in hun vakantie speciale zomerscholen in China. ‘China is een wereldspeler die we niet moeten onderschatten.’

Farmacie en cultuur

Studente biofarmaceutische wetenschappen Nikki Duijnisveld bezocht de China Pharmaceutical University in Nanjing. Hier doorliep ze met 18 mede-studenten het Pharmacy Experience Program. ‘We leerden over het onderzoek aan de universiteit, het zorgsysteem in China en de focus van de Chinese farmaceutische industrie,’ vertelt Nikki. ‘Maar we hebben ook veel geleerd over de rijke Chinese cultuur.’

De groep van het LACDR

Tijdens het twee weken durende programma sliepen de Leidse studenten in slaapzalen op de campus. ’s Ochtends volgenden ze colleges, ’s middags was er een les over de Chinese cultuur. Ook bezochten ze Nanjing Baijingyu Pharmacy Co., een groot farmaceutisch bedrijf. ‘Door dit bezoek kreeg je een goed beeld van de verschillen tussen ons land en China. Het was leerzaam om te zien dat er zulke grote verschillen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van regulaties in de farmacie. Wat wij hier in Nederland normaal vinden, is daar niet altijd vanzelfsprekend.’

Taalbarrière

De buitenlandexcursie naar Shanghai en Nanjing van studieverenging Aesculapius in april 2019 wakkerde Nikki’s interesse voor China aan. ‘Het blijft lastig dat je niets begrijpt van de taal, de karakters en van sommige gewoontes’, aldus Nikki. ‘Ook was het ontzettend warm. De extreme hitte maakte het lastig om in het middaguur over straat te gaan. Ik heb zelden zulke hitte meegemaakt.’ Toch kijkt ze terug op een mooie reis. ‘Het is een ervaring die mij altijd zal bijblijven. Ik kan iedereen aanraden een keer deel te nemen aan een summerschool, aangezien het onwijs leerzaam is.

Chinese Silicon Valley

Voor Informaticastudent Kylian Kropf was de taalbarrière een minder groot probleem. In Nederland volgende hij al een half jaar Chinese les. Kropf mocht voor het Seeds for the Future-talentenprogramma van telecom-multinational Huawei naar Beijing en Shenzhen. Tien studenten van vijf Nederlandse universiteiten kregen hier de kans meer te leren over de Chinese cultuur en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Om in aanmerking te komen moesten studenten minstens een acht gemiddeld staan.

Tijdens de afsluitingsceremonie hield Kylian namens de Nederlandse studenten een praatje.

Het programma startte in Beijing. ‘Daar hebben we Chinese les gevolgd en ook enkele culturele hoogtepunten bezocht, zoals de Chinese muur en de Verboden Stad,’ vertelt Kylian. ‘Verder hebben we de Nederlandse ambassade bezocht. Na het afsluitende examen vlogen we naar Shenzhen, de Chinese equivalent van Silicon Valley. Alle grote technologische bedrijven zijn hier vertegenwoordigd. Hier hebben we anderhalve week intern meegelopen en les gekregen over bijvoorbeeld 5G technologie. Omdat Huawei de laatste tijd veel in het nieuws is geweest vanwege beschuldigingen omtrent spionage, was er ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan het hoofd van de juridische afdeling.’

Wereldspeler

Kylian volgt de bachelor Informatica en Economie in Leiden en aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens zijn studie is er weinig aandacht voor hardware. ‘Door dit bezoek zie ik in dat hardware misschien nog wel belangrijker is dan de software die erop draait. Ook gaven praktijkvoorbeelden van Huawei nogmaals de bevestiging dat er zelfs op hoog niveau fouten worden gemaakt, doordat de verschillende disciplines binnen het bedrijf niet op dezelfde golflengte zitten’.

Terug in Nederland is Kylian nog niet klaar; met zijn opgedane kennis moet hij nu een speciale business case uitwerken. Naast het opdoen van nieuwe technische kennis, vond Kylian het enorm gaaf 'het China van tv’ nu eens met eigen ogen te zien. ‘China is een wereldspeler die we niet moeten onderschatten, het land is op veel velden al veel verder dan “wij” in het Westen. Zo kan je op veel plekken alleen met je telefoon betalen en rijden er in Shenzhen alleen maar elektrische taxi's en bussen rond. De inwoners waardeerden het enorm als we een gesprek in het Chinees met ze startten, dat was leuk om te zien. Ik vond de Chinezen hele leuke en behulpzame mensen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.