Universiteit Leiden

nl en

Europese subsidies voor internationalisering onderwijs en onderzoek

Verschillende projecten van de Universiteit Leiden hebben een subsidie toegekend gekregen uit Erasmus+, een financieringsinstrument van de Europese Unie. Daarmee krijgt de internationalisering van ons onderzoek en onderwijs een flinke impuls.

Dankzij het geld kunnen Leidse wetenschappers onder meer nieuwe onderwijsprogramma’s opzetten met andere Europese universiteiten. Ook kunnen meer dan negentig studenten en wetenschappers op uitwisseling vanuit of naar de Universiteit Leiden.

Jean Monnet Beurs voor excellente EU-studies


Regionale samenwerking in de EU en Oost-Afrika
De faculteiten Rechtsgeleerdheid, Governance and Global Affairs en het Afrika-Studiecentrum hebben een Center of Excellence opgericht voor vergelijkend onderzoek naar regionale integratie. Onder leiding van Armin Cuyvers (Rechtsgeleerdheid) onderzoeken zij hoe een aantal Oost-Afrikaanse landen werken aan een regionaal samenwerkingsverband, en welke lessen zij daarbij kunnen leren van de vorming van de Europese Unie.

Nieuwe onderwijsmodule EU-studies
De masterspecialisatie EU Studies kent vier thema’s: geschiedenis, economie, recht en politiek. Op dit moment staan de vakken nog betrekkelijk los van elkaar. Met de toegekende subsidie wil een projectgroep – onder leiding van Maxine David (Geesteswetenschappen) – de vakken integreren in één interdisciplinaire cursus. Het moet uiteindelijk uitmonden in een groot jaarlijks symposium waarop de studenten hun onderzoek presenteren en bediscussiëren met wetenschappers en beleidsmakers.

Erasmus Mundus Joint Master Degree


Europese politiek bestuderen in verschillende landen
Een Erasmus Mundus Joint Master Degree (EMJMD) is een internationaal studieprogramma dat wordt aangeboden door een internationaal consortium van instellingen voor hoger onderwijs, en waarbij een student in minimaal twee landen moet studeren. Een consortium van de Universiteit Leiden, de Charles University (Tsjechië), de Pompeu Fabra University (Spanje) en de Jagiellonian University (Polen) ontving dit jaar een subsidie om het bestaande studieprogramma te verlengen. Het betreft de opleiding Joint Master European Politics and Society.

Credit Mobility-programma voor samenwerking buiten de EU


Meer dan 90 uitwisselingen vanuit en naar de Universiteit Leiden
De Universiteit Leiden kreeg voor een recordbedrag aan toekenningen in het Erasmus+ Credit Mobility-programma. Met de 414.000 euro subsidie kunnen maar liefst 92 studenten en wetenschappers internationale ervaring opdoen. Een deel daarvan betreft Leidse wetenschappers en studenten die naar een buitenlandse universiteit gaan, een ander deel juist buitenlandse wetenschappers die naar Leiden of Den Haag komen. De toegekende projecten en samenwerkingspartners zijn:

  • Albanië: Faculteit der Rechtsgeleerdheid met de University of Tirana
  • China: Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen met de Sichuan University
  • Cuba: LUMC/geneeskunde met de Havana University
  • Georgië: Faculteit der Geesteswetenschappen met de Ivane Javakhishvili Tbilisi State University
  • Indonesië:  LUMC/geneeskunde met de University of Indonesia en de Atma Jaya Catholic University
  • Kazakhstan – ICLON met Kazguu University en Kazakh National Pedagogical University in Almati
  • Kenia: Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen met de University of Nairobi, de Catholic University of Eastern Africa en de Strathmore University
  • Libanon: Faculteit der Rechtsgeleerdheid met de Holy Spirit University of Kaslik
  • Marokko: Faculteit der Geesteswetenschappen met de École de Gouvernance et d’Economie de Rabat
  • Rusland: LUMC/geneeskunde met de Siberian State Medical University in Tomsk
  • Rwanda: Faculteit der Rechtsgeleerdheid met de University of Rwanda
  • Suriname: Faculteit der Geesteswetenschappen met de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo
  • Tanzania: Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen met de University of Dar Es Salam
  • Zuid-Afrika: Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen met de University of Pretoria

Afbeelding: rector magnificus Carel Stolker tijdens een recent bezoek aan Indonesië.

Zelf internationaliseren?

Bent u medewerker van de Universiteit Leiden? En wilt u ook een internationaliseringstraject regelen voor uw afdeling? Bekijk dan welke internationaleringssubsidies er momenteel beschikbaar zijn. Op de pagina vindt u tevens de contactgegevens van de subsidieadviseur van de afdeling International Relations (SOZ). Voor studenten is er een aparte pagina over studeren in het buitenland.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.